Sosterin alueelle ei ole tullut viikonlopun aikana uusia koronatartuntoja ja tautitilanne alueella on rauhallinen. Korona ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaan tilanne voi muuttua nopeastikin. Tämä tulee ottaa huomioon esimerkiksi valmistujaisjuhlien järjestelyissä.

Suomessa tilanne on hyvin kaksijakoinen. On alueita, joissa koronatartuntojen määrä kasvaa ja sitten on alueita, kuten Itä-Suomi, joissa uusia tartuntoja on viime viikkoina tullut vähän.

– Osin vaihteluita selittävät virusmuunnokset, jotka ovat paikoin ohittaneet alkuperäisen viruksen yleisyydellään. Herkästi tarttuvat muunnokset voivat muuttaa alueen tilanteen huonoksi hyvin nopeastikin, kuten esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla kävi tässä kuussa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

– On tärkeää, että edelleen jaksetaan jatkaa turvavälien ja hygieniaohjeiden samoin kuin muiden voimassa olevien ohjeiden noudattamista, jottei tauti pääse lehahtamaan alueellamme, Luukkonen jatkaa.

Sosteri kannustaa terveysturvalliseen ylioppilas- ja valmistujaisjuhlintaan

Tulevina viikonloppuina monissa perheissä ja suvuissa juhlitaan ylioppilaita ja valmistuneita. Sosteri suosittaa, että yksityiset juhlat järjestetään mahdollisimman pienimuotoisina.

– Kävijät kannattaa kutsua erillisissä, noin 10 hengen ryhmissä, jotta lähikontakteilta vältytään ja turvavälit on mahdollista säilyttää, Luukkonen ohjeistaa.

– Jos sää suosii, turvallisinta on juhlia ulkona. Käsien pesupaikat tulee järjestää ja käsidesiä oltava tarjolla, etenkin ruokatarjoilujen yhteydessä, jotta taudin mahdollinen leviäminen estyy.

Koronatilanteen vuoksi Sosterin alueella Itä-Savossa on voimassa Itä-Suomen aluehallintoviraston määräämä rajoitus, jonka mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten henkilömäärä voi olla enintään 50. Rajoitus on voimassa 17.6.2021 saakka.