Tartunta varmistui savonlinnalaisella karanteenissa olevalla henkilöllä eilen maanantaina 11.1.2021. Tartunta liittyy joulun aikana pääkaupunkiseudulta tulleeseen tartuntaketjuun. Tartunta ei aiheuta jatkotoimenpiteitä alueella.

Mertalan kouluun liittyvän tartuntaketjun jäljitys on edennyt

Tartunnanjäljityksen tarkentuessa karanteeniin asetettujen henkilöiden määrä on noussut yhteensä noin sataan. Tartunnan lähde ei edelleenkään ole selvinnyt.

– Voi olla, että tartunnan lähdettä ei saada selville kartoituksesta huolimatta. Vaikka näin kävisi, on tärkeää tehdä jäljitystyötä, sillä näin saamme kartoitettua altistuneet ja pienennettyä taudin leviämisen riskiä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Tartunnan lähde voi jäädä voi jäädä pimentoon esimerkiksi silloin, kun henkilö sairastaa koronavirusta oireettomasti. Luukkosen mukaan Sosterin alueella Itä-Savossa tartunnanjäljitys on toiminut erittäin hyvin ja ketjun lähtökohta on useimmissa tapauksissa saatu selville.

– Tämä selittää myös sitä, miksi epidemiatilanne on edelleen Itä-Savon alueella perustasolla. Esimerkiksi leviämisvaiheessa olevilla alueilla vain pieni osa tartunnanlähteistä saadaan selville, Luukkonen toteaa.

Sosteri suosittelee maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille

THL:n päivitetyn ohjeen mukaisesti Sosteri päätyi tänään suosittelemaan maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Sosterissa on ollut kiihtymisvaiheen maskisuositus käytössä jo lokakuun alusta lähtien (aiemmin nimellä laajennettu maskisuositus).

– Kun THL päivitti kiihtymisvaiheen maskisuositusta, otimme päivitetyn ohjeistuksen käyttöön. Tämä on luontevaa myös siksi, että muuntunutta koronavirusta on tullut myös Suomeen, ja sen tiedetään tarttuvan erityisen herkästi myös lasten ja nuorten keskuudessa, kertoo Luukkonen.