Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 16.3.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 6.3.2021 otettu näyte.

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 8 ja 9: yhteensä 9 Sosterin alueella.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 22,5 (vkot 8 ja 9). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 8 Sosterissa otettiin yhteensä 576 testiä. Testeistä 0,9 % positiivisia.
Viikolla 9 Sosterissa otettiin yhteensä 405 testiä. Testeistä 1,0 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: yli 90 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Viikonloppuna todettujen tautitapausten vuoksi karanteeniin on asetettu kaikkiaan noin 60 henkilöä, valtaosa liittyy kotihoidon tartuntaketjuun. Tilanne Itä-Savossa on kuitenkin hyvä ja rauhallinen tällä hetkellä, mutta valtakunnallisesti pahentunut koronatilanne on lukinnut Sosterin alueen kiihtymisvaiheeseen. Edelleen on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa. Kaikki hiihtolomien vaikutukset ovat vielä näkemättä. Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29.3.2021, kun poikkeusolot ovat päättyneet.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu 6450 koronavirusrokotetta, luku sisältää myös tehosterokotteet. Noin 14 prosenttia alueen väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Valtakunnallisissa rokotetilastoissa näkyy kuitenkin Sosterin alueella todellista alemmat luvut, mikä johtuu rokotetietojen puutteellisesta siirtymisestä THL:n rokoterekisteriin. Asiaa korjataan edelleen. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia sekä riskiryhmiä.

Kiihtymisvaiheen suositukset valtioneuvoston 25.2. linjauksiin perustuen:

Valtakunnallinen koronavirustilanne on vaikeutunut ja helposti tarttuvia virusmuunnoksia on liikkeellä runsaasti. Suomessa on alkanut valtakunnallinen sulkutila, jonka keskeinen ajatus on yksilötasolla kontaktien vähentäminen minimiin, käytännössä vain omaan lähipiiriin ja välttämättömään asiointiin. Tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, on erityisen tärkeää huolehtia kahden metrin turvavälistä ja käyttää kasvomaskia. Sulkutila on voimassa ajalla 8.3.-28.3.2021. Mahdollista sulkutilan jatkumista arvioidaan valtakunnallisesti tautitilanteen kehittymisen mukaisesti.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 29.3.2021.

Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella, yläkoulujen 7.-9. luokilla ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa poikkeusolojen ajan.

Aikuisten ja 12-18 vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston 3.3.2021 määräyksellä.  Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

 

Tilannekuva on julkaistu verkossa myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne