Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 13.4.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 5.4.2021.

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 12 ja 13: 65

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 162,5 (vkot 12 ja 13). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 12 Sosterissa otettiin yhteensä 553 testiä. Testeistä 4,9 % positiivisia.
Viikolla 13 Sosterissa otettiin yhteensä 1130 testiä. Testeistä 3,5 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: yli 80 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Alueella on useita aktiivisia tartuntaketjuja ja pääsiäisen aikana uusia tartuntoja tuli yli 20. Tartuntaketjut ovat tällä hetkellä kuitenkin hyvin hallinnassa ja valtaosa uusista tartunnoista tulee karanteenissa oleville henkilöille.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 11 200 koronavirusrokotetta, luku sisältää tehosterokotteet. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan kaikkia tänä vuonna 70 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia. Seuraavaksi rokotukset siirtyvät riskiryhmiin ja sen jälkeen yli 65-vuotiaisiin, tästä tiedotetaan erikseen.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan. Alueellista maskisuositusta tarkastellaan seuraavan kerran 20.4.2021.

Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa, mutta korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelut ovat jatkuneet maanantaista 29.3.2021 alkaen normaalisti. Korkeakoulujen etäopetuksen osalta tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran 13.4.2021.

12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa mm. uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 20.4.2021.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.4.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

Tilannekuva julkaistaan verkkosivuilla myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne