Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 11.5.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 25.4.2021

Tartuntojen lukumäärä viikolla 16: 5
Tartuntojen lukumäärä viikolla 17: 0
Yhteensä: 5

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 12,5 (vkot 16 ja 17). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 16 Sosterissa otettiin yhteensä 732 testiä. Testeistä 1,0 % positiivisia.
Viikolla 17 Sosterissa otettiin yhteensä 419 testiä. Testeistä 0,0 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 100 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa vielä, mutta perustasolle siirtymisestä keskustellaan huomenna 5.5.2021 Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmässä.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 18 200 koronavirusrokotetta. Rokotuksen on saanut 40 % prosenttia alueen väestöstä. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan 60 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia sekä 16 vuotta täyttäneitä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia. Tämän jälkeen rokotukset laajenevat porrastetusti ikäryhmittäin vanhemmista kohti nuorimpia rokotesaatavuuden mukaan. Uusista rokotettavista ryhmistä tiedotetaan erikseen.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Mahdollisen perustasolle siirtymisen yhteydessä suosituksia ja rajoituksia tarkastellaan uudelleen ja niistä tiedotetaan huomenna 5.5. Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmän kokouksen jälkeen.

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan ja jatkuvat toistaiseksi.

Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa kiihtymisvaiheen ajan.

12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa mm. uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella voimassa toistaiseksi. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Määräys on voimassa 22.5.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuudet enintään kuuteen henkilöön.

Viikoittainen tilannekuva on julkaistu myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne