Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 27.12.2021, jolloin positiivisia näytteitä oli 16 kappaletta
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 50: 21 tartuntaa, viikolla 51: 59 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 2 potilasta
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 58 %
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 89 % väestöstä, toisen rokotteen 85,7 % väestöstä ja kolmannen rokotteen 31,2 % väestöstä.

SOSTERIN ALUE SIIRTYY KORONAVIRUSEPIDEMIAN LEVIÄMISALUEEKSI

Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmä piti ylimääräisen kokouksen tänään 28.12.2021 Sosterin alueen nopeasti heikentyneen koronavirustilanteen takia. Kokouksessa päätettiin, että Sosterin alue siirtyy koronavirusepidemian perustasolta leviämisalueeksi.

Sosterin alueella tartuntojen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti viimeksi kuluneen viikon aikana. Samanaikaisesti tartuntaketjujen jäljitettävyys on heikentynyt ja kaikkia altistuneita ei enää saada selville. Tartuntoja esiintyy kaikissa Sosterin alueen kunnissa ja kaikissa ikäryhmissä. Tällä hetkellä koronavirukselle voi altistua tiloissa ja tilanteissa, joissa on useita henkilöitä samanaikaisesti.

– Vakavalta koronataudilta suojautuu varmimmin hoitamalla rokotussuojansa kuntoon, johtava ylilääkäri Veikko Karvanen Sosterista muistuttaa.

Heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi kasvomaskia on syytä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä. Tämä kehotus koskee myös henkilöitä, joiden rokotussuoja on kunnossa.

– Parhaan suojan antaa FFP2- maski, mutta tavallinen kirurginen maskikin on hyvä, johtava ylilääkäri Veikko Karvanen sanoo.

Pakkaskaudesta huolimatta myös sisätilojen tuulettaminen on hyvä pitää mielessä, koska se vähentää mahdollista viruspitoisuutta sisätilassa.

 

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta, puhelimitse (044 4173698 ma-to 8-15.30, pe 8-14) tai tulemalla walk in- rokotuspäivinä ajanvarauksettomalle rokotusajalle. Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

 

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Koska Sosterin alueella siirrytään koronaepidemian leviämisvaiheeseen, tarkoittaa tämä jälleen myös laajaan etätyösuositukseen siirtymistä. Tähän liittyen jokainen työnantaja ohjeistaa työntekijänsä.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Maskin käyttöä suositellaan kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.