Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 30.3.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 22.3.2021.

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 10 ja 11: 12 Sosterin alueella.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 30 (vkot 10 ja 11). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 10 Sosterissa otettiin yhteensä 568 testiä. Testeistä 1,2 % positiivisia.
Viikolla 11 Sosterissa otettiin yhteensä 490 testiä. Testeistä 0,2 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29.3.2021, kun poikkeusolot ovat päättyneet.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 8300 koronavirusrokotetta, luku sisältää tehosterokotteet. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. THL:n uuden ohjeistuksen mukaan rokottamisessa keskitytään iäkkäiden rokottamiseen, riskiryhmien rokottaminen on tauolla. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia. Seuraavaksi ajanvaranvaraus aukeaa myös 70-74 vuotta täyttäville, tästä tiedotetaan erikseen.

Kiihtymisvaiheen suositukset valtioneuvoston 25.2. linjauksiin perustuen:

Suomessa jatkuu valtakunnallinen sulkutila, jonka keskeinen ajatus on yksilötasolla kontaktien vähentäminen minimiin, käytännössä vain omaan lähipiiriin ja välttämättömään asiointiin. Tilanteissa, joissa kontakteja ei voi välttää, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, on erityisen tärkeää huolehtia kahden metrin turvavälistä ja käyttää kasvomaskia. Sulkutila on voimassa ajalla 8.3.-28.3.2021. Mahdollista sulkutilan jatkumista arvioidaan valtakunnallisesti tautitilanteen kehittymisen mukaisesti.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 30.3.2021.

Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella, yläkoulujen 7.-9. luokilla ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa poikkeusolojen ajan.

Aikuisten ja 12-18 vuotiaiden nuorten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 8.-31.3.2021. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

 

Viikoittainen tilannekuva julkaistaan verkossa myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne