Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 2.3.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 22.2.2021 (ei kirjaudu alueelle)

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 6 ja 7: 25. Lisäksi viikolla 6 todettiin 4 tartuntaa vieraspaikkakuntalaisilla.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 62,5 (vkot 6 ja 7). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 6 Sosterissa otettiin yhteensä 659 testiä. Testeistä 3,2 % positiivisia.
Viikolla 7 Sosterissa otettiin yhteensä 586 testiä. Testeistä 1,2 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %.

Koronaviruksen leviämisvaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe. Tartuntaketjut, jotka aiheuttivat alueella runsaasti tartuntoja viime viikkoina, ovat rauhoittuneet. Viime viikon lopulla Rantasalmella todettu tartuntarypäs on hallinnassa. Kiihtymisvaiheen suositukset alueella jatkuvat ja niitä tarkastellaan seuraavan kerran 8.3.2021.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu 4718 koronavirusrokotetta, luku sisältää myös tehosterokotteet. Luku kattaa kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan 80-84 vuotiaita, myös tätä vanhempia vielä rokottamattomia rokotetaan edelleen, ajanvaraus on auki heille. Lisäksi parhaillaan rokotetaan kotihoitoa, noin 40 prosenttia kotihoidosta on rokotettu. Lisäksi rokotetaan alle 70-vuotiaita riskiryhmiä, heille Sosteri soittaa rokotus-ajasta.

Itä-Savon alueen kasvomaskisuositus: Sosterin alueella on käytössä kiihtymisvaiheen maskisuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Maskeja suositellaan käytettäväksi aina kaupassa asioidessa, joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi peruskoulussa kuudennesta luokasta lähtien ja toisen asteen oppilaitoksissa kuten lukioissa, ammattikouluissa ja korkeakouluissa.

Sosterin suositukset hiihtolomakauteen: Sosteri suosittaa noudattamaan THL:n ohjeita. Talvilomailijoille suositellaan ulkoilua oman lähipiirin seurassa ja väkijoukkojen välttämistä. Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle. Jos on koronavirustaudin oireita, lomailemaan ei kannata lähteä lainkaan. Tällöin tulee hakeutua välittömästi testiin. THL:n suositus: https://thl.fi/fi/-/nauti-talvilomasta-ulkoillen-hiihtoladut-maet-ja-metsat-ovat-nyt-turvallisimpia-paikkoja-lomailuun

Kiihtymisvaiheen muut suositukset: Kiihtymisvaiheessa korkeakoulut kuten Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk siirtyvät etäopetukseen. Sosterin alueella suositetaan myös vapaan sivistystyön oppilaitosten kuten kansanopistojen siirtymistä etäopetukseen.

Kiihtymisvaihe rajoittaa myös aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa. Tällaisia korkean riskin lajeja ovat muun muassa sähly, koripallo, jääkiekko ja erilaiset kontaktilajit. Sosteri suosittaa, että kaikki tämän kaltaiset joukkue- ja kontaktilajit ovat tauolla kiihtymisvaiheen ajan.

Kiihtymisvaihe vaikuttaa myös anniskeluravintoloiden asiakas- ja paikkamääriin sekä aukioloaikoihin. Aluehallintovirasto valvoo ravintolatoimintaa sääntelevien lakien ja asetusten noudattamista.

Kiihtymisvaiheen suositukset ovat voimassa 1.2.2021 alkaen. Kiihtymisvaiheen suosituksia tarkastellaan seuraavan kerran 8.3.2021.

Sosterin alueella on edelleen voimassa aluehallintoviraston 20 henkilön rajoitus yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin. Lisäksi alueella on voimassa Sosterin suositus enintään 10 hengen määrästä yksityistilaisuuksissa.

Vierailuohje: Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan myös 8.3.2021.

Etätyösuositus: Valtioneuvosto on antanut julkiselle sektorille valtakunnallisen, toistaiseksi voimassa olevan etätyösuosituksen.

Tilannekuva verkossa myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne