Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 22.11.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 45: 22 tartuntaa, viikolla 46: 14 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 2
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: yli 90 %
Koronatestaus: Viikolla 46 tehtiin 518 testiä, joista positiivisia 2,7 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 88 % väestöstä ja toisen rokotteen 83,9 % yli 12-vuotiaista.

Sosterin alueella tilanne on toistaiseksi rauhallinen – muualla Suomessa epidemia on pahenemaan päin

Viime viikon aikana uusia koronavirustartuntoja tuli edellistä viikkoa vähemmän. Uudet tartunnat tulivat pääsääntöisesti jatkotartuntoina entisiin ketjuihin ja karanteenissa jo oleville. Muualla Suomessa tilanne ei ole näin rauhallinen, vaan epidemia on pikemminkin pahenemaan päin. Tilanne vaatii tarkkaa seurantaa myös Sosterissa.

– Seuraamme tilannetta etenkin lähialueilla ja sitä, joudutaanko uusia rajoitteita ottamaan käyttöön, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Tutut ohjeet ovat edelleen tarpeellisia. Sosteri suosittaa harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisissa liikennevälineissä, varsinkin jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Sosteri suosittelee kotitestien käyttöä virallisia testejä täydentävinä

Koronatilanne on tärkeää pitää mielessä loppuvuoden juhlia ja muita yleisötapahtumia suunniteltaessa ja niihin osallistuessa.

– Kotona tehtävät pikatestit ovat hyvä tapa ennakoida ja niiden avulla voi ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä. Niitä kannattaa käyttää ennen juhliin tai muihin joulunajan tapahtumiin osallistumista, jos on vähänkin epäilyä omista oireista. Kannustamme käyttämään antigeenitestejä virallisia testejä täydentävinä, Luukkonen muistuttaa.

Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita, tai jos oireisella ei ole rokotussuojaa ollenkaan tai se on puutteellinen. Positiivinen kotitestitulos pitää varmistaa terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

– Mikäli kotitestissä saa positiivisen tuloksen, tulee olla yhteydessä Sosteriin PCR-testin järjestämiseksi, Luukkonen toteaa.

– Negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet.

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä:

  • 12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kk (katso tarkemmat kriteerit sosteri.fi).
  • ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kk.
  • yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.