Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 20.12.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 49: 41 tartuntaa, viikolla 50: 21 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 0
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: noin 75 %
Koronatestaus: Viikolla 50 tehtiin 670 testiä, joista positiivisia oli 3,1 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 88,8 % väestöstä, toisen rokotteen 85,7 % väestöstä ja kolmannen rokotteen 23,9 % väestöstä.

– Koronatilanne on vaikea Suomessa tällä hetkellä, ja Omikron-variantin tulo on vielä vaikeuttanut tilannetta, koska se tarttuu niin herkästi. Yleisten hygienia- ja maskisuositusten noudattamisen lisäksi olisi tärkeää rajoittaa kontaktien määrää. Rauhoitutaan joulun viettoon oman perheen kesken, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista muistuttaa.

– Lisäksi liikkeellä on paljon muitakin infektiotauteja, kuten RS-virusta, joka tarttuu helposti ja voi aiheuttaa pienille lapsille hankalan taudin. On suositeltavaa, että pieniä lapsia ei vietäisi kauppoihin ja kauppakeskuksiin altistumaan virustaudeille.

 

Huomioitavia asioita jouluviikolla

Sosteri suosittaa, että jouluvierailulle tultaisiin ja lähdettäisiin vain terveenä. Jos on vähänkään epäilyä omasta terveystilanteesta, edes lieviä flunssanoireita, suositetaan tekemään ennen lähtöä ns. koronakotitesti, joita saa helposti hankittua sekä kaupoista että apteekeista. Tämä suositus pätee myös seudulle lomalle tuleviin nuoriin aikuisiin ja opiskelijoihin.

Jos testi on negatiivinen, se kannattaa uusia parin päivän kuluessa oireiden jatkuessa. Jos tulos on positiivinen, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon PCR-testin järjestämiseksi.

Jos joulua vietetään suuremman joukon kuin oman perhepiirin kesken ja mukana on riskiryhmäläisiä, suositeltavaa olisi käyttää maskeja.

Joulun aikaan halutaan myös monesti käydä tapaamassa omaisia sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä. Vierailut ovat sallittuja, mutta ne tulee toteuttaa mahdollisimman terveysturvallisesti. Vierailulle voi tulla vain terveenä, max 2 henkilöä kerrallaan ja yksikköön tulee olla yhteydessä etukäteen. Sosterin alueella kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on voimassa maskisuositus ja vierailijoiden edellytetään käyttävän maskia.

 

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta, puhelimitse (044 4173698 ma-to 8-15.30, pe 8-14) tai tulemalla walk in- rokotuspäivinä ajanvarauksettomalle rokotusajalle. Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

 

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Maskin käyttöä suositellaan kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.