Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 27.4.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 19.4.2021

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 14 ja 15: 63

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 157,5 (vkot 14 ja 15). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 14 Sosterissa otettiin yhteensä 1124 testiä. Testeistä 3,8 % positiivisia.
Viikolla 15 Sosterissa otettiin yhteensä 1133 testiä. Testeistä 1,7 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Koronavirustilanne on alueella rauhoittumassa, viime viikon uudet tartunnat tulivat käytännössä kaikki karanteenissa oleville.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu noin 15 500 koronavirusrokotetta, luku sisältää tehosterokotteet. Rokotuksen on saanut 31,8 prosenttia alueen väestöstä. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan 65 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia sekä 18 vuotta täyttäneitä riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia. Seuraavaksi rokotukset laajenevat 60 – 64 vuotiaisiin, tästä tiedotetaan erikseen.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan ja jatkuvat toistaiseksi.

Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa kiihtymisvaiheen ajan.

12-18 vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei edelleenkään suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa mm. uimahalleissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella voimassa toistaiseksi. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan.

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla enimmillään kuusi Itä-Suomen aluehallintoviraston määräyksellä. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.5.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.