Tilannekuva päivitetään kerran viikossa tiistaisin, ja se antaa yksittäisiä tartuntatapauksia laajemman katsauksen alueelliseen koronavirustilanteeseen. Tilannekuva päivitetään seuraavan kerran tiistaina 9.3.2021.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 28.2.2021

Tartuntojen lukumäärä viikoilla 7 ja 8: yhteensä 13 Sosterin alueella. Lisäksi kaksi tartuntaa vieraspaikkakuntalaisilla viikolla 8.

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana / 100 000 asukasta: 32,5 (vkot 7 ja 8). (*Ilmaantuvuusluku lasketaan tapauksista, jotka kirjautuvat Sosterin alueelle.)

Koronavirustestaus:
Viikolla 7 Sosterissa otettiin yhteensä 586 testiä. Testeistä 1,2 % positiivisia.
Viikolla 8 Sosterissa otettiin yhteensä 576 testiä. Testeistä 0,9 % positiivisia.

Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Kiihtymisvaihe on voimassa toistaiseksi. Tilanne Itä-Savossa on hyvä ja rauhallinen tällä hetkellä, mutta valtakunnallisesti pahentunut koronatilanne lukitsi Sosterin alueen kiihtymisvaiheeseen paranevista luvuista huolimatta. Toisaalta on myös järkevää odottaa hiihtolomien vaikutukset ja välttää äkillisiä muutoksia tässä vaiheessa. Suosituksia tarkastellaan viimeistään 29.3.2021, kun poikkeusolot ovat päättyneet.

Koronarokotetilanne: Kaikkiaan Sosterin alueella on annettu 5580 koronavirusrokotetta, luku sisältää myös tehosterokotteet. Yli 10 prosenttia alueen väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Valtakunnallisissa rokotetilastoissa näkyy kuitenkin Sosterin alueella todellista alemmat luvut, mikä johtuu rokotetietojen puutteellisesta siirtymisestä THL:n rokoterekisteriin. Asiaa korjataan parhaillaan. Luvut kattavat kaikki Sosterin jäsenkunnat, jotka ovat Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Parhaillaan rokotetaan tänä vuonna 75 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia sekä riskiryhmiä.

Kiihtymisvaiheen suositukset valtioneuvoston 25.2. linjauksiin perustuen:

Päivitetyt suositukset ovat voimassa maanantaista 1.3.2021 alkaen:

Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus ovat alueella ennallaan.

Riskiryhmien tehostettu suojaaminen on alueella ennallaan. Koronavirustaudin esiintyvyyden vuoksi Sosteri vahvasti suosittelee harkitsemaan vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä, pois lukien kriittisesti sairaat ja saattohoidossa olevat. Ennen vierailuja on aina syytä olla yhteydessä yksikön henkilökuntaan. Vierailuohjetta tarkastellaan seuraavan 29.3.2021.

Etäopetus on voimassa korkeakouluissa, toisella asteella ja vapaan sivistystyön opistotoiminnassa maanantaista 1.3.2021 alkaen ja jatkuen poikkeusolojen ajan. Suositus laajentaa etäopetusta Itä-Savon alueella koskemaan toista astetta. Yläkoulujen osalta tilannetta tarkastellaan keskiviikkona 3.3.2021.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettäväksi. Suositus laajentaa merkittävästi aikuisten harrastustoiminnan rajoituksia alueella. Kaikkien aikuisten liikunta- ja kulttuuriryhmien toiminta suositetaan keskeytettäväksi. Suositus koskee myös kuntosalien ryhmäliikuntaa. Esimerkiksi kuntosaleilla ja muissa liikuntatiloissa asiakasmäärää suositellaan rajaamaan niin, että yli kahden metrin turvaväli toteutuu yli 10 hengen tiloissa ja niin, että uuden tartuntatautilain hygieniavelvoitteet toteutuvat.

Yksityis- ja yleisötilaisuuksissa Sosteri suosittaa rajaamaan henkilömäärää enimmillään kuuteen henkilöön valtioneuvoston 25.2. linjausten mukaisesti. Varsinaisena voimassaolevana rajoituksena alueella on kuitenkin edelleen voimassa aluehallintoviraston 20 henkilön rajoitus yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Sosterin suositukset hiihtolomakauteen: Sosteri suosittaa noudattamaan THL:n ohjeita. Talvilomailijoille suositellaan ulkoilua oman lähipiirin seurassa ja väkijoukkojen välttämistä. Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa, vaikka alueiden välillä onkin eroja taudin ilmaantuvuudessa. Epidemiatilanne elää koko ajan, ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle. Jos on koronavirustaudin oireita, lomailemaan ei kannata lähteä lainkaan. Tällöin tulee hakeutua välittömästi testiin. THL:n suositus: https://thl.fi/fi/-/nauti-talvilomasta-ulkoillen-hiihtoladut-maet-ja-metsat-ovat-nyt-turvallisimpia-paikkoja-lomailuun

Tilannekuva on julkaistu verkossa myös täällä: www.sosteri.fi/koronatilanne