Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 1.11.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 42: 2 tapausta, viikolla 43: 18 Sosterin alueelle kirjautuvaa tartuntaa
Sairaalahoidossa: 1
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 90 %
Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Perustaso
Koronatestaus: Viikolla 43 tehtiin 333 testiä, joista positiivisia 5,4 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87,5 % väestöstä ja toisen rokotteen 82,2 % yli 12-vuotiaista.

Viikolla 43 tartunnan saaneista 83 prosentilla rokotesuoja oli puutteellinen, tai sitä ei ollut lainkaan.

– Koronavirusta on edelleen myös Sosterin alueella. Tartunnan saaneissa korostuvat rokottamattomat, joten nyt ehdottomasti jokaisen kannattaa huolehtia rokotesuoja kuntoon, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista painottaa.

Valtakunnallisesti rokottamattomissa korostuvat ei-kantasuomalaiset. Näin on myös Sosterin alueella.

– Sosterissa on kiinnitetty tähän huomiota. Rokotepäivistä tiedotetaan myös muilla kielillä, jotta jokainen saisi tarpeellisen tiedon sekä mahdollisuuden hankkia rokotteen, Jaana Luukkonen kertoo.

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä:

  • 12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta (katso tarkemmat kriteerit sosteri.fi).
  • ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.
  • yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.