Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 18.10.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 40: 8 tapausta, joista vain 4 tapausta Sosterin alueella, viikolla 41: 5 tapausta
Sairaalahoidossa: 2
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 100 %
Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa: Perustaso
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87 % väestöstä ja toisen rokotteen 78,4 % väestöstä.

Koronaepidemia jatkuu Suomessa ja alueiden välillä on epidemian aktiivisuudessa isoja eroja. Sosterin alue on tällä hetkellä perustasolla, mutta tilanne voi huonontua nopeasti.

THL:n ohjeistus koronavirustestaamisesta on muuttunut ja koronatestien määrät ovat laskeneet myös Sosterin alueella. Tietyissä tilanteissa koronavirustestin tekeminen on edelleen erittäin tärkeää, etenkin jos ei ole täyttä rokotussuojaa.

– Kannustamme käyttämään lisäksi kotona tehtäviä antigeenitestejä virallisia testejä täydentävinä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Kotona tehtävää antigeenitestiä voidaan hyödyntää, jos haluaa kotitestin avulla arvioida, voiko mennä kouluun tai työpaikalle. Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita, tai jos oireisella ei ole rokotussuojaa ollenkaan tai se on puutteellinen.

Positiivinen kotitestitulos pitää varmistaa terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

– Mikäli kotitestissä saa positiivisen tuloksen, tulee olla yhteydessä Sosteriin PCR-testin järjestämiseksi, Luukkonen toteaa.

Negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet.

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Etätyösuositus päättyi 15.10.2021 (valtioneuvoston ohje).
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.