Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 17.1.2022
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 1: 159 tartuntaa, viikolla 2: 190 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 3 potilasta, joista 2 on eristyksissä
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 85 %
Koronatestaus: Viikolla 2 tehtiin 1027 testiä, joista positiivisia oli 19,4 %
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 89,5 % väestöstä, toisen rokotteen 86,4 % väestöstä ja kolmannen rokotteen 50,8 % väestöstä

Tartuntamäärät Sosterin alueella jatkavat nousuaan, mutta toistaiseksi maltillisesti. Edelleenkään sairaalahoidon tarve ei ole merkittävästi kasvanut. Tartunnat ovat edelleen kohtuullisen hyvin jäljitettävissä. Tartuntoja on todettu kaiken ikäisillä. Esimerkiksi yhdessä päiväkodissa ja useammassa koulussa on todettu tartuntoja ja altistumisia. Samoin useammalla työpaikalla on todettu tartuntaketjuja. Tällä hetkellä positiivisten testien osuus on korkea. Tämä tarkoittaa sitä, että tautia on alueella runsaasti ja vain osa tartunnoista saadaan kiinni.

  • Vaikka tartuntoja on runsaasti, testauskapasiteetti Sosterin alueella riittää edelleenkin ja suositamme, että kaikki koronaoireiset hakeutuvat testiin, sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

19.1.2022 alkaen Sosteri tiedottaa positiivisesta koronatestituloksesta myös tekstiviestillä. Tekstiviestin liitteenä tulee linkki Sosterin verkkosivuille, jossa on jatkotoimintaohjeet positiivisen koronatestin jälkeen ja sairastuneisiin ollaan yhteydessä Sosterista.

 

KORONAROKOTUKSET JATKUVAT

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Varaa rokotusaika verkosta tai puhelinpalvelusta – myös Walk In -päivät jatkuvat

Ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14). Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Hae toinen ja kolmas rokote heti, kun mahdollista

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

 

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.
  • Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa 14.2.2022 asti.
  • Lisäksi Itä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä Sosterin alueella on kielletty aikuisten joukkueurheilu ja ryhmäliikunta sekä kontaktilajit, tanssit sekä kuorolaulutoiminta. Määräys on voimassa 27.1.2022 asti.
  • Vuonna 2003 tai sen jälkeen syntyneiden harrastustoimintaa rajoitukset eivät koske.
  • Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.