Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 15.11.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 44: 24 tartuntaa, viikolla 45: 22 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 2
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: lähes 100 %
Koronatestaus: Viikolla 45 tehtiin 644 testiä, joista positiivisia oli 3,6 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87,9 % väestöstä ja toisen rokotteen 83,6 % yli 12-vuotiaista.

Sosterin alueella koronatartuntoja on tullut tasaisesti. Viime viikon tartunnat liittyvät pääasiassa Asemantien päiväkodin sekä Rantasalmen tartuntaketjuihin.

 • Tämä viikko näyttää, rauhoittuvatko tartuntaketjut, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Valtioneuvoston uusi hybridistrategia tuli voimaan eilen 15.11. Uuden strategian mukaan epidemiatilannetta ei jaeta enää tasoihin. Tiettyjen kriteerien täyttyessä alue nimetään leviämisalueeksi, jolloin on tarpeen ottaa käyttöön lisärajoitteita.

 • Näiden kriteerien perusteella Sosteri ei tällä hetkellä täytä leviämisvaiheen kriteereitä. Tarkkana on kuitenkin oltava, koska tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Esimerkiksi lähialueella Eksoten ja Essoten alueella tilanne on paljon hankalampi, Luukkonen painottaa.

Luukkonen muistuttaa, että koronatilanne on tärkeää pitää mielessä loppuvuoden juhlia suunniteltaessa ja niihin osallistuessa.

 • Kotona tehtävät pikatestit ovat hyvä tapa ennakoida ja niiden avulla voi ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä.

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä:

 • 12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kk (katso tarkemmat kriteerit sosteri.fi).
 • ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kk.
 • yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.
 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

 • Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.
 • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
 • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
 • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
 • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.