Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 13.12.2021
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 48: 18 tartuntaa, viikolla 49: 41 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 1
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: noin 90 %
Koronatestaus: Viikolla 49 tehtiin 796 testiä, joista positiivisia oli 5,2 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 88,4 % väestöstä, toisen rokotteen 85,7 % väestöstä ja kolmannen rokotteen 14.3 % väestöstä.

Sosterin alueen koronavirustilanne hankaloitumassa

Viimeisen viikon aikana koronatartuntojen määrä on tuplaantunut, kuten on viime viikkoina ennakoitukin muun Suomen pahentuneen tilanteen perusteella. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut 145 /100 000 asukasta. Karanteenissa alueella on tällä hetkellä reilut 100 henkilöä.

– Sosterin pandemiajohtoryhmä keskusteli tänä aamuna nykytilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä. Alueen koordinaatioryhmä kokoontuu huomenna ja todennäköisesti tulee pyytämään Aluehallintovirastoa määräämään alueelle vastaavan kaltaisia rajoituksia kuin Essoten ja Pohjois-Savon alueelle on jo määrätty. Näemme nämä ennakoivat toimenpiteet välttämättöminä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Vanhat tutut ohjeet tärkeässä roolissa koronapandemian hallinnassa

Edelleen on erittäin tärkeää noudattaa vanhoja, tuttuja hygienia-, turvaväli- ja maskisuosituksia. Niiden merkitys pahenevassa tilanteessa vielä korostuu, samoin kuin rokotesuojasta huolehtiminen.

– Nyt kannattaa viimeistenkin epäröivien hankkia se ensimmäinen koronarokotus ja sitä seuraten toinen ja kolmaskin rokotus. Samoin on tärkeää, että tähän mennessä jo kaksi rokotusta saaneiden rokotuskattavuus kolmansien rokotusten osalta saadaan mahdollisimman nopeasti nousemaan, Luukkonen muistuttaa.

– Näemme rokottamisen olevan tällä hetkellä yksi tärkeimmistä tehtävistämme epidemian torjunnassa ja hallinnassa. Tämä tulee vaatimaan meiltä toimenpiteitä ja joudumme rajoittamaan kiireetöntä hoitoa, jotta rokotuksiin tarvittava henkilökunta pystytään järjestämään, Luukkonen jatkaa.

Huomioitavia asioita joulun lähestyessä

Sosteri suosittaa, että jouluvierailulle tultaisiin ja lähdettäisiin vain terveenä. Jos on vähänkään epäilyä omasta terveystilanteesta, edes lieviä flunssanoireita, suositetaan tekemään ennen lähtöä ns. koronakotitesti, joita saa helposti hankittua sekä kaupoista että apteekeista. Tämä suositus pätee myös seudulle lomalle tuleviin nuoriin aikuisiin ja opiskelijoihin.

Jos testi on negatiivinen, se kannattaa uusia parin päivän kuluessa oireiden jatkuessa. Jos tulos on positiivinen, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon PCR-testin järjestämiseksi.

Sosteri suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Joulun aikaan halutaan myös monesti käydä tapaamassa omaisia sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä. Vierailut ovat sallittuja, mutta ne tulee toteuttaa mahdollisimman terveysturvallisesti. Vierailulle voi tulla vain terveenä, max 2 henkilöä kerrallaan ja yksikköön tulee olla yhteydessä etukäteen. Sosterin alueella kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on voimassa maskisuositus ja vierailijoiden edellytetään käyttävän maskia.

WALK IN -ROKOTEPÄIVÄT JATKUVAT

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta siis suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisen rokotteen saamisesta on kulunut 5–6 kk. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen

Myös niille ryhmille, joille on jo aiemmin suositeltu kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Sosterin alueella on voimassa 26.11.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä julkisessa liikenteessä matkustaessa.  Suositus on suunnattu 12 vuotta täyttäneille ja se koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.
  • Maskin käyttöä suositellaan kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.