Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Viimeisin koronavirustartunta on todettu: 10.1.2022
Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana: viikolla 52: 133 tartuntaa, viikolla 1: 159 tartuntaa
Sairaalahoidossa: 2 potilasta
Tartuntaketjujen jäljitettävyys: 80 %
Koronatestaus: Viikolla 1 tehtiin 1087 testiä, joista positiivisia oli 16 %.
Koronarokotetilanne: Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 89,3 % väestöstä, toisen rokotteen 86,0 % väestöstä ja kolmannen rokotteen 41,5 % väestöstä.

Tartuntamäärät Sosterin alueella ovat nousseet edellisviikkoon nähden. Hyvää on, että sairaalahoidon tarve ei ole toistaiseksi kasvanut. Tartunnat ovat peräisin pääasiassa yksityishenkilöiden uudenvuodenjuhlista ja -tapaamisista. Lisäksi alueella on muutamia työpaikkoihin liittyviä tartuntaketjuja.

– Maskien käyttö ja hygieniaohjeiden noudattaminen ovat ensiarvoisen tärkeää epidemian hallinnassa. Myös rokotettujen kannattaa käyttää maskia, jotta epidemian leviäminen saataisiin hallintaan, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista muistuttaa.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Sosterilta lausuntoa rajoitustoimenpiteistä. Avi tekee päätöksen huomenna keskiviikkona 12.1.

Sosterin puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet

Terveyskeskuksen ajanvaraus ja puhelinneuvonta ovat ruuhkautuneet henkilökuntapulan vuoksi. Kaikkiin takaisinsoittoihin ei pystytä tällä hetkellä vastaamaan saman päivän aikana. Pyydämme välttämään yhteydenottoja puhelimitse kiireettömissä asioissa, kuten pitkäaikaissairauksien määräaikaistarkastuksissa.

Myös päivystyksen puhelinpalvelu on ajoittain ruuhkautunut, eikä päivystyksen puhelinnumeroon 116 117 tule soittaa muissa kuin päivystyksellisissä terveysongelmissa. Puheluiden ruuhkautuminen saattaa pahimmillaan viivästyttää päivystyksellistä hoitoa tarvitsevan potilaan pääsyä hoitoon. Hätätapauksessa on soitettava numeroon 112.

ROKOTUKSET SUOJELEVAT VÄESTÖÄ

Koronarokotuksia annetaan Savonlinnan pääterveysaseman rokotuspisteen lisäksi Punkaharjun, Enonkosken, Kerimäen ja Savonrannan terveysasemilla erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Rantasalmi ja Sulkava tiedottavat omista rokotusajoistaan erikseen.

Varaa rokotusaika verkosta tai puhelinpalvelusta – Walk In -päivät jatkuvat

Ajanvarauksella rokotukseen pääsee kohtuullisessa ajassa jonottamatta. Rokotuksiin voi varata ajan joko sähköisesti Hyviksen kautta tai puhelimitse (044 417 3698 ma-to 8–15.30, pe 8–14). Puhelinajanvarauksessa on usein ruuhkaa aamusta, joten puhelut kannattaa ajoittaa mieluummin myöhempään ajankohtaan.  THL:n maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat saada influenssarokotteen samalla kertaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Hae toinen ja kolmas rokote heti, kun mahdollista

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Lasten rokotukset ovat alkaneet

Sosteri on aloittanut 5–11-vuotiaiden rokotukset. Alle kouluikäisten rokotukset hoidetaan neuvolassa ja kouluikäisten rokotukset hoidetaan kouluterveydenhuollossa.

ALUEELLA VOIMASSA OLEVAT SUOSITUKSET JA MÄÄRÄYKSET

  • Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräys ei koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määräys on voimassa 21.1.2022 saakka.
  • Laaja etätyösuositus on voimassa Sosterin alueella.
  • Sosterin alueella on voimassa 17.12.2021 päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. THL suosittelee, että maskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa. Suositus koskee 10 vuotta täyttäneitä, ja on sama sekä rokotetuille että rokottamattomille.
  • Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.
  • Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.
  • Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.