Sosteri on sulkenut asumispalveluyksiköt, kuntoutusosastot 1 ja 2 sekä keskussairaalan vierailijoilta

Valtioneuvoston maanantaina 16.3.2020 antaman ohjeistuksen mukaisesti Sosteri on sulkenut kaikki asumispalveluyksiköt , kuntoutusosastot 1 ja 2 sekä keskussairaalan vierailijoilta. Myös kaikki ikäihmisten päivätoiminta on peruttu. Yhtään koronatartuntaa ei ole edelleenkään Sosterissa todettu.

Sosterissa seurataan valtakunnan tilannetta tarkasti. Vierailut keskussairaalassa sekä vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä sekä kuntoutusosastoilla 1 ja 2 ovat kielletty, pois lukien kriittisessä tilassa tai saattohoidossa olevien asukkaiden oireettomat läheiset. Ikäihmisten päivätoiminta on peruttu ja palveluohjaukseen ja palvelutarpeen arviointiin liittyvät kotikäynnit on minimoitu vain välttämättömiin käynteihin sekä ikäihmisten että vammaisten palveluissa.

  • Sosterissa ei ole ajettu vielä ajettu alas kiireetöntä leikkaus- ja ajanvaraustoimintaa, mutta sen toteuttamista hallitusti suunnitellaan parhaillaan, vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

Kaikista toiminnan muutoksista linjataan Sosterin johtoryhmässä ja niistä tullaan viiveettä tiedottamaan väestölle. Ennen linjauksia toiminta jatkuu ennallaan.

Flunssat sairastetaan kotona

Väestön kannalta ohje flunssan sairastamisesta kotona on ennallaan. Flunssaisten mutta hyväkuntoisten henkilöiden ei tule enää soittaa päivystysapuun 116 117, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

  • Liikkeellä on paljon muitakin hengitystieinfektioita kuin koronaa, kuten influenssaa, RS-virusta ja tavallisempia virustauteja, Luukkonen sanoo.

Katso tästä THL:n koronan kotihoito-ohjeet: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/ohjeet-koronavirustaudin-covid-19-kotihoitoon?fbclid=IwAR1ZA2BPFViQKYplW-V7yur-OrhRw0vEcuNKxP93y2R7BUBilXwKaeb8wRk

Päivystysapuun 116 117 tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Koronavirukseen liittyvää yleistä neuvontaa on saatavilla Sosterin koronapuhelimesta, jonka numero on 015 527 2700 ja joka toimii arkisin klo 8-18. Lisäksi Sosterissa käytössä Hyviksen sähköinen asiointi, jonka kautta voi yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin kiireettömissä asioissa.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata. Koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon.