Perustamisvalmistelun alkuun saamiseksi väliaikainen valmistelutoimielin (vate) perusti ja täytti valmistelujohtajan ja muutosjohtajan virat määräajaksi. Lisäksi henkilöstöä koskevia päätöksiä varten perustettiin yhteistoimintaelin, johon pyydettiin mukaan henkilöstön edustajat.

Vate vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon valmistelusta, kunnes vaaleilla valitut aluevaltuusto ja valtuuston asettama aluehallitus aloittavat alkuvuodesta 2022. Vaten työ on käytännönläheistä hallinnon valmistelua.

– Vate toimii siltana nykyisten organisaatioiden ja uuden hyvinvointialueen välillä, siirtää ja valmistelee asiat uudelle organisaatiolle. Tehtäviin kuuluvat esimerkiksi henkilöstön siirtosopimuksen ja muiden voimassa olevien sopimusten siirto uudelle hyvinvointialueelle sekä omaisuusjärjestelyt, vaten puheenjohtaja Saara Tavi kuvaa.

Tavin mukaan vate on ikään kuin virkamieshallitus, poliittista päätösvaltaa sillä ei ole.

– Puheenjohtajana odotan vatelta hyvää ja eteenpäin katsovaa työotetta, kun lomakauden jälkeen työ toden teolla käynnistyy.

Tärkeä osa vaten rinnalla on eri työryhmissä tehtävä valmistelutyö, jonka pohjalta vate valmistelee esityksiä aluevaltuuston ja -hallituksen käsittelyyn. Hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023.

Vate perusti ensimmäiset virat käytännön valmistelutyöhön

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti perustaa valmistelujohtajan osa-aikaisen viran ja muutosjohtajan kokoaikaisen viran Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikaishallintoon.

Valmistelujohtajan osa-aikaiseen virkaan vate päätti ottaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän johtajan Risto Kortelaisen 2.7.2021 alkaen 31.12.2022 saakka.

– Olemme tekemässä nyt yhdenvertaiselta pohjalta Etelä-Savoon täysin uutta aluehallintoa, jolla on yksi päätöksenteko, johto, henkilöstö ja talous. Nykyiset sote-organisaatiot lakkaavat. Pelastuslaitos on jo pitkään harjoittanut alueen kattavaa toimintaa ja nyt myös lakisääteiset sote-palvelut tullaan järjestämään koko maakunnan alueella, Kortelainen sanoo.

Muutosjohtajan kokoaikaiseen virkaan päätettiin ottaa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän muutosjohtaja Sami Sipilä ajalla 2.7.2021—31.12.2023. Yhteisessä valmistelutyössä tahti tiivistyy heti alkusyksystä.

– Kevään aikana valmistelutyötä on jo aloitettu, ja nyt kun tavoite on kirkastunut ja lait saatu voimaan, pääsemme laajemmin käytännön yhteistyöhön. Elokuussa avataan useita vastuuvalmistelijan ja projektipäällikön tehtäviä sisäiseen hakuun. Tarvitsemme mukaan tulevaisuuden tekijöitä niin ydinpalveluista kuin tukipalveluista. Sähköiset palvelut, asiakkaan tarpeista lähtevä valmistelu ja rohkeus uudistaa ovat avainteemoja, kun työhön lähdemme, Sipilä sanoo.

Valmistelujohtajan ja muutosjohtajan tehtävänkuvat, toimivalta ja vastuu määritellään vaten seuraavassa kokouksessa 11.8. Elokuussa päätetään myös työvaliokunnan tehtävät ja kokoonpano.

Väliaikainen yhteistoimintaelin perustettiin — henkilöstön edustajat pyydettiin mukaan

Hyvinvointialueiden väliaikaishallinto tulee tekemään henkilöstöä koskevia päätöksiä ja sopimuksia toimivaltansa rajoissa. Väliaikaishallinnolla on velvollisuus noudattaa yhteistoimintalain periaatteita.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti, että Etelä-Savon hyvinvointialueen väliaikaisen yhteistoimintaelimen työnantajan edustajat ovat seuraavat:

Saara Tavi (vaten pj.)
Seppo Lokka (vaten 1.vpj.)
Santeri Seppälä (vaten 2.vpj.)
Risto Kortelainen (valmistelujohtaja)
Sami Sipilä (muutosjohtaja)
Ilkka Fritius (Vaalijalan johtaja)
Ulla Nykänen (Pieksämäen kaupunginjohtaja).

Vate myös pyysi nimeämään henkilöstön edustajiksi kaksi henkilöä jokaisesta pääsopijajärjestöstä, jolla on hyvinvointialueuudistuksessa edustettavaa henkilöstöä. Jokaiselle henkilöstön edustajalle pyydetään nimettävän myös varaedustaja. Henkilöstön edustajien nimeämispyynnöt osoitetaan alueen pääluottamusmiehille.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen seuraava kokous on 11.8.2021 kello 9.00. Kokous toteutetaan etäkokouksena.

Kokouksen pöytäkirjassa kaikki kokouksen asiat, pöytäkirja julkaistaan täällä:

https://etela-savo.fi/valiaikainen-valmistelutoimielin/

 

Lisätiedot

Saara Tavi, puheenjohtaja, 044 417 4100, saara.tavi@sosteri.fi

Risto Kortelainen, valmistelujohtaja, 050 5228 677, risto.kortelainen@essote.fi

Sami Sipilä, muutosjohtaja, 044 770 0577, sami.sipilä@etela-savo.fi