sairaanhoitaja ja lääkärit pääterveysterveysemalla
Sosterin pääterveysasemalla sairaanhoitaja Kati Saksman, terveyskeskuslääkäri Pirkka Ojala ja ylilääkäri Esa Ruuskanen toivottavat ulkopaikkakuntalaiset tervetulleiksi. Terveysasemalle hoitoon pääsee, kun kotipaikkakunnan terveysasemalta on siihen maksusitoumus tai kirjallinen hoitosuunnitelma.

Maksusitoumus kotipaikkakunnan terveysasemalta avaa pääsyn terveysasemien kiireettömiin hoitoihin, kuten ompeleiden poistoon tai haavojen hoitoon.

Kesän lomakausi alkanut ja se näkyy myös Sosterin terveysasemien puhelinpalvelussa.

– Meille tulee tällä hetkellä paljon soittoja loma-asukkailta, kuinka terveysaseman vastaanotolle pääsee, Sosterin avoterveydenhuollon ylilääkäri Esa Ruuskanen

Hoitoon pääsee, kun kotipaikkakunnan terveysasemalta on siihen maksusitoumus tai kirjallinen hoitosuunnitelma.

Valtakunnallinen toimintapa on monelle tuntematon

Tieto siitä, että kiireetöntä hoitoa on mahdollista saada maksusitoumusta vastaan, ei ole kovin hyvin kansalaisille levinnyt.

– Maksusitoumuksen tiedustelu aiheuttaa soittajissa välillä vähän närkästystäkin, kun asia selviää vasta kun soittaja yrittää varata aikaa, Ruuskanen sanoo.

Kun maksusitoumus on kunnossa, ajan terveysasemalle voi varata terveysasemien keskitetystä puhelinpalvelusta 015 527 7112 arkisin kello 8-15.30. Sosterilla on terveysasemat Enonkoskella ja Savonlinnan keskustassa (pääterveysasema), Punkaharjulla ja Kerimäellä. Savonrannan terveysasema on osan heinäkuuta suljettu.

Kiireellisissä avuntarpeissa apua saa aina

Sosterin päivystys Savonlinnan keskussairaalassa auttaa aina, kun on äkillisesti alkanut vaiva joka tarvitsee kiireellistä hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi lievät tapaturmissa tulleet vammat, äkilliset infektiosairaudet, pitkäaikaissairauksien pahenemiset sekä nopeasti kehittyneet mielenterveysongelmat. Ennen saapumista pitää soittaa päivystysapuun 116 117, jossa saa saapumisohjeet.

Hätätilanteessa, kuten kova rintakipu, hengitysvaikeudet, runsas verenvuoto, tajunnan heikkeneminen, voimakas allerginen reaktio, suuret vammat, pitää soittaa hätänumeroon 112.