Punkaharjulla Itä-Karjalan kansanopiston leirikeskuksessa majoittui ja teki töitä 19.-25.6.2017 italialainen ryhmä, josta yksi henkilö sairastui melko lailla heti kuumetautiin. Savonlinnan keskussairaalassa hänet tutkittiin kuumeisena rokkopotilaana torstaina 22.6.17, minkä jälkeen hän oli päiviä osastohoidossa. Potilaan verinäytteiden perusteella diagnoosiksi on varmistettu tuhkarokko. Toivuttuaan seurue jatkoi matkaansa Baltian maihin.

Tuhkarokko on erittäin tarttuva infektiosairaus, tartunta tapahtuu hengitysilman välityksellä ja suoraa kontaktia sairastuneeseen ei välttämättä tarvita. Siten leviäminen yhteistiloissa, kulkuvälineissä on mahdollista.

Koska leirikeskuksessa vieraili samanaikaisesti noin 140 muuta henkilöä, osa heistä muiden maiden kansalaisia, mahdollisesta altistumisesta tiedotetaan myös viranomaisyhteistyönä. Sairaalaan liittyneet altistukset hoidetaan omana työnä.

Mikäli tiedotuksen ja tartunnanjäljityksen ulkopuolelle jää henkilö, joka epäilee / tietää altistuneensa tartunnalle, oleellisin toimi olisi tarkistaa omat rokotustiedot. Mikäli henkilö on saanut kaksi MPR-rokotetta tai on sairastanut itse taudin, lisätoimia ei tarvita. Mikäli suojaa ei ole, henkilön tulisi hakeutua rokotettavaksi mieluiten 3 vrk:n sisällä altistumisesta. Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä omalta terveysasemalta.