Kuluneella viikolla on Sosterin alueella todettu 112 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat kirjautuvat pääsääntöisesti Savonlinnan alueelle. Koronatestinäytteistä on tällä hetkellä positiivisia jo noin 20 %.

Kuluneen viikon aikana on todettu myös useita koulu- ja päiväkotialtistumisia.  Savonlinnan Kellarpellon, Pihlajaniemen, Anttolan ja Mertalan kouluista sekä Savonlinnan lyseon lukiosta on yksittäisiä oppilaita asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi. Pihlajaniemen päiväkodista yksi ryhmä ja Touhulan Mertalan päiväkodista kaksi ryhmää on asetettu karanteeniin.

  • Tartuntoja on paljon ja suuri positiivisten näytteiden osuus testatuista kertoo, että alueella on runsaasti koronavirusta ja vain osa tartunnoista saadaan kiinni. Yksittäisiä altistumispaikkoja on enää vaikea julkaista, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista kertoo.
  • Tärkein keino estää koronataudin leviämistä tällä hetkellä on meidän jokaisen oma käytös, maskien käyttö on nyt erityisen tärkeää ja muiden tuttujen turvaohjeiden noudattaminen. Virus leviää kontakteissa ja jokaisen kannattaa tehdä parhaansa kontaktien vähentämiseksi oman lähipiirinsä tai välttämättömien tapaamisten ulkopuolella, nyt ei ole illanistujaisten tai mökkibileiden aika, Luukkonen jatkaa.

Sosteri muistuttaa maskin käytöstä myös asioidessa Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan. Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja tulee ottaa yksikön henkilökuntaan, vierailijoiden edellytetään käyttävän maskia.

THL julkaisi eilen 13.1.2022 uudet ohjeet koskien karanteenin pituutta ja koronatestiin hakeutumista. Tiedotteessa mainitaan, että paikallinen sairaanhoitopiirin ohje koronavirustestiin hakeutumisesta voi poiketa tästä suosituksesta. Sosterin testauskapasiteetti riittää vielä tämänhetkisessä tilanteessa, joten Sosterin alueella kaikki oireiset testataan toistaiseksi. Ohjeet testiin hakeutumiseksi löytyvät Sosterin sivuilta www.sosteri.fi.  Tilanne voi asian suhteen muuttua nopeasti, tällöin siitä tiedotetaan uudelleen.

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä – vältä kontakteja viiden päivän ajan ja noudata alueellisia ohjeita – Tiedote – THL