Sosterin, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän lasten ja nuorten palveluluukku toimii palvelupuhelimena numerossa 015 527 7000 arkisin ma-pe klo 8-15 sekä verkossa osoitteissa www.isshp.fi ja www.hyvis.fi. Sähköiseen yhteydenottolomakkeeseen pääset myös tästä.

Palvelu on tarkoitettu etenkin tilaisiin, joissa lapsi, nuori tai hänen läheisensä eivät tiedä, minne ottaa yhteyttä. Luukku otettiin ensin käyttöön puhelinpalveluna, nyt myös verkkopalvelu on saatu toimimaan.

– Esimerkiksi puhelimessa ei sanota, että sinun pitäisi ottaa yhteyttä tuolle ja tuolle poliklinikalle, vaan aika annetaan suoraan oikeaan paikkaan. Tai jos aikaa ei saa, se ilmoitetaan asiakkaalle mahdollisimman pian suoraan yksiköstä, lasten ja nuorten ylilääkäri Maija Tuominen sanoo.

Olennaista on, että Sosterissa eri lasten ja nuorten palveluissa tehdään paljon yhteistyötä.

– Se on hyvä pohja sille, että tällaista palvelua ylipäätään voitiin kehittää ja tarjota, Tuominen lisää.

Luukussa yhteydenottoihin vastaa sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja, jolta saa hoito-ohjeita tai ajan palveluun. Verkossa Luukkuun saa yhteyden täyttämällä lomakkeen. Luukunhoitaja ottaa lomakkeen täyttäjään yhteyttä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana. Palvelua kehitetään yhä sujuvammaksi saadun palautteen perusteella.

Neuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, poliklinikat, terveysasemien vastaanotot ja perhepalvelukeskus sekä muut palvelut ja niiden ajanvaraukset toimivat kuten ennenkin.

Palveluluukun kehitystyössä ovat olleet mukana Sosterista laajasti eri yksiköt, lasten ja nuorten palveluiden asiakasraati ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Digisote-hanke.