Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin alueella on havaittu eteläafrikkalainen virusmuunnos yhdellä henkilöllä. Virusmuunnos on todettu THL:n sekvenssoinneissa.

Virusmuunnos on havaittu Itä-Savon alueella paljon koronavirustartuntoja aiheuttaneessa ryvästymässä, joka sai alkunsa 26.1.2021 bussimatkalla välillä Helsinki-Savonlinna. Virusmuunnos on todettu toistaiseksi bussiketjuun liittyen yhdellä henkilöllä.

– Samaan tartuntaketjuun liittyen myös muita testinäytteitä on lähetetty sekvensoitavaksi. Onkin todennäköistä, että virusmuunnostapauksia voi löytyä vielä lisää sekvensointien valmistuessa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Kaiken kaikkiaan tartuntaketjussa on todettu 56 jatkotartuntaa Sosterin testaamana. Iso osa jatkotartunnoista liittyy Savonlinnan Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon.

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla tartuntoja on samaan bussimatkaketjuun liittyen todettu yhteensä tähän mennessä kahdeksan.

– Bussiketjussa tartunnat tapahtuivat hyvin herkästi, joten virusmuunnoksen löytyminen ei ole yllätys. Virusmuunnosmahdollisuuteen on tartunnanjäljityksen aikana varauduttu normaalitoimien lisäksi esimerkiksi testaamalla oireettomia ja altistuneita laajasti sekä pidemmillä eristysajoilla, Luukkonen sanoo.

Tartuntaketju on näillä toimilla saatu alueella rauhoittumaan. Karanteenin ulkopuolisia tartuntoja ei ole enää tullut. Ensimmäisen kerran Sosterin alueella todettiin virusmuunnos 12.1.2021 otetusta koronanäytteestä. Tällöin kyseessä oli eri virusmuunnos; UK-varianttivirusmuunnos.