Laajenevan koronavirustilanteen vuoksi valmiutta Sosterissa on nostettu

Kiinan Wuhanissa on joulukuusta 2019 alkaen todettu keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (COVID-19). Koronavirustilanteen laajennettua nopeasti mm. Italiaan on Suomessakin nostettu valmiutta ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) ja Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat asettaneet työryhmiä huolehtimaan varautumisesta mahdollisen pandemian leviämisestä Suomeen.
THL vastaa valtakunnallisesta koordinaatiosta ja ohjeistuksesta ja yhteydenpito THL:n kanssa on ollut viikoittaista. STM ja Huoltovarmuuskeskus osaltaan tukevat valmistautumista ja varautumista. Myös Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa on valmiutta laajenevan koronavirustilanteen vuoksi nostettu ja asian tiimoilta on KYS-ERVA alueella aloitettu säännöllinen yhteydenpito sairaanhoitopiirien välillä. Tällä pyritään pitämään tiedot alueen tilanteesta ajantasaisina ja varmistamaan resurssien jakautuminen tarpeen mukaan.

Sosterin alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, mutta valtakunnallisten ohjeiden mukaan valmiutta on siis nostettu. Sosterissa on päivitetty ohjeistukset ja henkilökuntaa on koulutettu toimimaan tilanteessa. Päivystysalueen henkilökunta ja ensihoito ovat käyneet läpi mahdollisen ensimmäisen tapausmääritelmän täyttävän potilaan hoitopolkua ja suojautumista, myös valmiusosaston henkilökunta on koulutettu näiden potilaiden hoitoon. Myös tarvittavista materiaalivarastoista, esim. suojavarusteet ja lääkkeet on huolehdittu.
Tilanne on tällä hetkellä hyvin rauhallinen, mutta tarvittaessa on valmius siirtyä kiireettömästä elektiivisestä toiminnasta epidemian torjuntaan henkilökuntaresurssia siirtämällä. Päivystystoiminta jatkuu sairaalassa ennallaan.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin

Ajankohtaisimmat tiedot tilanteesta löytyy THL:n verkkosivuilta (THL.fi) ja linkit löytyvät myös Sosterin sivuilta (www.sosteri.fi). Tämänhetkisen tiedon mukaan, jos olet oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella (Manner-Kiinassa, Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueella) ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen, toimi näin:

Ensimmäinen toimenpide on yhteydenotto puhelimitse keskussairaalan päivystykseen p. 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Iso osa sairastuneista saa lievän taudinkuvan. Lieväkin taudinkuva voi vaatia toimenpiteitä taudin leviämisen estämiseksi.

Influenssakausi on parhaillaan saavuttamassa huippunsa

Myös Sosterin alueella normaali kausi-influenssa viime viikkojen aikana levinnyt ja taudinkuva on hyvin samankaltainen kuin koronavirusinfektiossa. Tärkeää ainakin tässä vaiheessa on siis huomioida, että todennäköisempi vaihtoehto on kausi-influenssa ja koronavirusepäily tulee kyseeseen vasta, kun myös altistumistiedot täyttyvät. Kausi-influenssan saa jopa n. miljoona suomalaista ja se aiheuttaa paljon sairaalahoidon tarvetta ja jopa kuolemantapauksia. Influenssarokote kannattaa edelleen ottaa ja niitä on saatavissa myös Sosterin alueen apteekeissa.

 

vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen
sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Mika Erkkilä