KUVA: Lasten ja nuorten palveluluukun terveydenhoitajat Satu Rautio (takana) ja
Elina Valta ohjaavat lapset, nuoret ja perheet palveluiden äärelle.

Alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten sairasvastaanotto on nyt Sosterissa keskitetty yhteen paikkaan, Savonlinnan keskussairaalan päivystyksen tiloihin, osoitteeseen Keskussairaalantie 6. Vastaanotto on järjestetty osana Sosterin Lasten ja nuorten palveluluukkua. Uutta Luukussa on myös videovastaanotto!

Lasten ja nuorten palveluluukun terveydenhoitajat ottavat vastaan sairastuneita lapsia ja nuoria ajanvarauksella arkisin klo 12.00–15.00.

  • Sairasvastaanotto on yksi konkreettinen lisä Lasten ja nuorten palveluluukun toimintaan. Vastaanotolle pääsee ottamalla yhteyttä Luukkuun, Luukun terveydenhoitaja Elina Valta sanoo.

Lasten ja nuorten palveluluukku löytyy verkosta osoitteesta www.sosteri.fi/luukku. Yhteyden saa chatilla ja puhelimella 015 527 7000 arkisin kello 8-15. Lisäksi käytössä on sähköinen yhteydenottolomake.

Millaisissa tilanteissa lapsi tai nuori ohjataan sairasvastaanotolle?

Sairasvastaanotolle ohjataan ensisijaisesti silloin, kun ajatellaan hoitajan tekemän arvion ja ohjauksen olevan riittävä hoito. Vastaanotolle voi ohjautua esimerkiksi flunssan, ihottuman tai rokon vuoksi. Terveydenhoitajalla on mahdollisuus muun muassa mitata lapselta tai nuorelta tulehdusarvo, ottaa nielunäyte ja tarkastaa korvat tai konsultoida lääkäriä.

  • Toiminta on aloitettu elokuun lopulla ja se on lähtenyt hyvin käyntiin. Meiltä saa tarvittaessa myös selvityksen lapsen sairaudesta toimitettavaksi työnantajalle, Luukun terveydenhoitaja Satu Rautio kertoo.

Jos sairastuneen lapsen tai nuoren tilanne vaatii lääkärin arviota, hänet ohjataan entiseen tapaan päivystyksen lääkärin vastaanotolle tai puolikiireiselle lääkärin vastaanottoajalle.

Miten sairasvastaanotolle pääsee?

Sairasvastaanotolle pääsee soittamalla suoraan Lasten ja nuorten palveluluukkuun, puh. 015 527 7000. Ajan voi saada myös neuvolasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta, terveysaseman vastaanotosta tai päivystyksestä. Ajan saa hoitajan tekemän hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen.

Käynnit ovat lapselle ja nuorelle maksuttomia.

Videopuhelu täydentää Lasten ja nuorten palveluluukun palveluvalikoimaa

Videopuheluyhteys voidaan ottaa sovitusti käyttöön Luukulta asiakkaaseen päin. Yhdessä päätetään esimerkiksi chat-keskustelun aikana siirtymisestä videopuhelutilaan.

  • Videopuheluyhteys vaatii asiakkaalta kameran ja äänilaitteet. Usein nämä ovat jo valmiina esimerkiksi puhelimessa tai tabletissa. Videopuhelu antaa mahdollisuuden tarkempaan arvioon esimerkiksi ihottuman tai rokkotaudin arviossa, Valta kertoo.

Lasten ja nuorten palveluluukku

Lasten ja nuorten palveluluukku tarjoaa vastaukset kaikkiin 0-23-vuotiaiden lasten ja nuorten terveys- ja hyvinvointiasioihin yhdellä yhteydenotolla. Nyt uutena palveluna on alle 23-vuotiaiden sairasvastaanotto arkisin 12.00–15.00 Savonlinnan keskussairaalan päivystyksessä sekä videopuhelu.

Yhdellä yhteydenotolla kartoitamme tilanteen ja kerromme miten voimme Sosterissa auttaa. Saat apua myös silloin, kun et tiedä mikä taho olisi oikea paikka. www.sosteri.fi/luukku

Lisätietoja

Elina Valta, terveydenhoitaja, p.044 417 2377 elina.valta@sosteri.fi

Satu Rautio, terveydenhoitaja, p. 044 417 2346, satu.rautio@sosteri.fi

Anna-Maija Huttunen, osastonhoitaja, p. 044 417 2737, anna-maija.huttunen@sosteri.fi