Tilinpäätösennuste vuodelle 2021 tarkentuu kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun valtion korona-avustuksen määrä tiedetään.

Sosterin syyskuun 2021 tulos on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tällä hetkellä kuluja silti syntyy tasaista toteumaa nopeammin, sillä koronasta aiheutuvat kustannukset ja sairaalapalveluiden turvaaminen ovat lisänneet menoja.

− Myönteistä on se, että Sosterin palvelutuotanto on vilkasta ja se kerryttää tuottoja. Tämän vuoksi tulos on hyvä. Samalla se tarkoittaa, että asukkaat saavat hyvin tarvitsemiaan palveluja, Sosterin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Aila Makkonen toteaa.

− Loppuvuoden osalta kulukuri on kuitenkin hyvin tärkeää, jotta talousarviossa pysytään ja kuntia ei jouduta laskuttamaan arvioitua enempää, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Saara Tavi sanoo.

Valtio on avannut korona-avustusten haun ja Sosteri laatii parhaillaan hakemusta tämän vuoden osalta. Vielä on auki, kuinka paljon avustusta saadaan. Korvaukset tulevat tasoittamaan etenkin perusterveydenhuollon tilannetta tilinpäätösennusteessa.

Kustannustehokkuutta haetaan niin omasta toiminnan toiminnasta kuin hyvinvointialueen valmistelusta

Sosterissa on tänä vuonna käynnistetty kuntayhtymähallituksen ja -valtuuston päätöksillä kustannustehokkuuteen tähtääviä toimia niin mielenterveys- ja päihdepalvelussa kuin vammaispalveluissa.

Toimenpiteitä on tehty taloudellis-tuotannollisten selvitysten pohjalta. Vaikutuksia on saatu aikaan jo tänä vuonna.

− Kuluvan vuoden talousarviota on pystytty pienentämään yhteensä lähes miljoonalla eurolla. Isompia vaikutuksia odotetaan etenkin ensi vuoden talousarvioon ja toimintaan. Ymmärrämme hyvin kuntien talousahdingon ja haemme kustannustehokkuutta. Tärkeintä on silti järjestää ja tuottaa asukkaille ne palvelut, jotka vastuullamme ovat, Tavi sanoo.

Etelä-Savon hyvinvointialuevalmistelussa tähdätään Tavin mukaan siihen, että toiminnot ovat koko alueella mahdollisemmin tehokkaasti järjestetty. Valmistelussakin kuitenkin huomioidaan, että asukkaille palvelut ovat tasaveroisesti ja lain vaatimusten mukaisesti tarjolla.

Sosteri ja Savonlinnan kaupunki hakevat yhteisymmärrystä säästöistä

Tavi toi esille kokouksessa myös, että Savonlinnan kaupunki ja Sosteri hakevat parhaillaan yhteisymmärrystä kaupungin edellyttämiin säästöihin. Keskusteluja käydään Sosterin ja Savonlinnan kaupungin välillä, ja ne eivät koske Enonkoskea, Rantasalmea eikä Sulkavaa.

Kuntayhtymähallitus päätti kokouksessaan, että Sosterin talousarvioesitykseen vuodelle 2022 valmistellaan Savonlinnan kaupungin edellyttämä talouden tasapainotusohjelma, jolla tavoitellaan Savonlinnan kuntalaskutukseen kaupungin esittämiä säästöjä.

Ympäristöterveydenhuollon jaoston puheenjohtajat ja jäsenet nimettiin

Sosteri tuottaa ympäristöterveydenhuollon palvelut jäsenkunnilleen Enonkoskelle, Rantasalmelle, Savonlinnalle ja Sulkavalle, sekä näiden lisäksi Juvan ja Puumalan kunnille. Kuntayhtymähallitus nimesi jaostoon puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kuusi varsinaista jäsentä ja heille jokaiselle henkilökohtaisen varajäsenen.

Puumalan kunnanhallitus on aiemmin nimennyt varsinaiseksi jä­se­nek­si Lauri Kotsalaisen (ps.) ja varajäseneksi Tiina Li­po-Lem­piäi­sen (kok.). Juvan kunnanhallitus on aiemmin nimennyt varsinaiseksi jäseneksi Ritva Hännisen (kesk.) ja varajäseneksi Antti Pulkkisen (kesk.).

Kuntayhtymähallitus nimesi kokouksessaan puheenjohtajat:

Puheenjohtajaksi nimettiin Sanni Kemppainen, Rantasalmi (kesk.), varajäsen Olli-Pekka Nykänen Rantasalmi (kesk.). Varapuheenjohtajaksi nimettiin Eija Stenberg, Savonlinna (sd.), varajäsen Merja Kiesiläinen Savonlinna (sd.)

Lisäksi nimettiin seuraavat jäsenet ja varajäsenet:
Vesa Ahonen, Sulkava (sd.), varajäsen Eeva Lyytinen (sd.) Sulkava
Ari Haapasaari, Savonlinna, (liik.) Eiju Paananen, Savonlinna (liik.)
Ahti Myllys, Rantasalmi (kok.), varajäsen Juha Kukkonen, Savonlinna (ps.)
Henni Lyytikäinen, Enonkoski,(kesk.) varajäsen Lauri Niiranen Enonkoski (kesk.)

Kuntayhtymähallitus päätti kilpailutuksista

Sosterissa on kilpailutettu mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen hankinta. Kilpailutukseen kuuluvat seuraavat osa-alueet:

  • osa-alue 1: Tuettu asuminen asiakkaan vuokra- tai omistusasunnossa
  • osa-alue 2: Tuettu asuminen palveluntuottajan asumisyksikössä
  • osa-alue 3: Palveluasuminen
  • osa-alue 4: Tehostettu palveluasuminen.

Kuntayhtymähallitus päätti valita palveluntuottajat kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella esityslistan mukaisesti. Valitut palveluntuottajat ovat nähtävillä esityslistassa ja pöytäkirjassa.

Lisäksi kuntayhtymähallitus päättää, että muistisairaiden kuntouttavan päivätoiminnan palveluntuottajaksi sopimuskaudelle 1.1.2022−31.12.2023 valitaan selostusosan mukaisesti Savonlinnan Seudun Muistiyhdistys ry.

Kuntayhtymähallitus päätti kokoontua ylimääräiseen kokoukseen torstaina 28.10.2021. Ylimääräisessä kokouksessa käsitellään uudelleen yhtymävaltuuston 28.9.2021 päätösten täytäntöönpano -pykälä, joka oli esillä 12.10. kuntayhtymähallituksen kokouksessa.

Lisätiedot

Aila Makkonen, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja, p. 050 518 0806, aila.makkonen@gmail.com

Saara Tavi, kuntayhtymäjohtaja, Sosteri, p. 044 417 4100, saara.tavi@sosteri.fi

Esityslistat ja pöytäkirjat julkaistaan täällä: https://isshp10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetings&id=1