Molemmissa valvontaprojekteissa keskiössä oli elintarvikkeista annettavien tietojen totuudenmukaisuus ja se, ettei markkinointi johda kuluttajaa harhaan.

Kesällä 2018 Evira pyysi elintarvikevalvontaviranomaisia tarkastamaan kinkku-nimen käyttöä. Eviran suosituksen mukaan nimeä ”kinkku” voidaan käyttää vain sellaisista tuotteista, joihin käytetty liha on yksinomaan kinkkua. Kinkkujen lihapitoisuus on yleensä vähintään noin 90 prosenttia.

Kinkku-nimen käyttö johtaa kuluttajaa harhaan esimerkiksi silloin, kun pizzasuikaleista tehtyä pizzaa myydään kinkkupizza-nimellä.

  • Harhaanjohtava markkinointi on epäsuotuisaa niille toimijoille, jotka oikeasti käyttävät kinkkua ja maksavat siitä korkeamman hinnan. Harhaanjohtava markkinointi voi aiheuttaa myös allergiavaaran. Näin voi käydä esimerkiksi broilerinliha-allergisille, jos kinkkuna markkinoidut pizzasuikaleet sisältävät broilerin lihaa, terveystarkastaja Hanne Partanen Sosterin elintarviketiimistä sanoo.

Sosterin elintarviketiimi tarkasti kinkku-sanan käyttöä projektiluontoisesti sekä suunnitelman mukaisten Oiva-tarkastusten yhteydessä kaikkiaan 38 kohteessa. Tarkastukset osoittivat, että elintarvikealan toimijoilla ei aina ole tietoa siitä, että nimi voi johtaa kuluttajaa harhaan. Tarjoilupaikkaa ohjattiin tarvittaessa vaihtamaan ruuan nimi, tai vaihtoehtoiseksi korjaamaan raaka-aine nimen mukaisesti.

Nimisuojatuilla tuotteilla on omat merkkinsä

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä suojaa tuotenimiä väärinkäytöltä ja jäljittelyltä. Nimisuojauksen on saanut tähän mennessä EU:ssa yli 1300 tuotetta, suurimpana ryhmänä erilaiset juustot. Suomalaisista tuotteista nimisuojauksen ovat saaneet erimerkiksi karjalanpiirakka, kalakukko ja Lapin Puikula.

Nimisuojatuotteiden valvontaprojektissa Sosterin elintarviketiimi teki 30 tarkastusta.

  • Samoin kuin kinkuissa, myös nimisuojatuotteissa oli selkeästi tarvetta ohjeistukseen. Useimmissa kohteissa tuotteita markkinoitiin nimisuojajärjestelmän mukaisina tuotteina, esimerkiksi Feta-juustona, vaikka käytettävä juusto olikin salaattijuusto, Partanen sanoo.

Elintarviketiimi jatkaa nimisuoja- ja kinkkutarkastuksia normaalien valvontasuunnitelman mukaisten tarkastusten yhteydessä. Elintarviketiimi toivoo, että kuluttajat ilmoittaisivat mikäli havaitsevat väärin markkinoituja tuotteita tai tarvitsevat lisätietoja asiassa, yhteyttä voi ottaa päivystävään terveystarkastajaan p. 044 309 6000, terveystarkastaja@sosteri.fi.

Tunnista nimisuojatut tuotteet

Nimisuojajärjestelmän mukaisten tuotteiden tunnistaminen on kauppareissulla helppoa logojen avulla. Nimisuojauksessa on kolme eri luokkaa:

Suojattu alkuperänimitys (SAN): tuotteen tuotannon, jalostuksen tai käsittelyn pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella. Tuotteen laatu tai sen ominaisuudet johtuvat oleellisesti maantieteellisestä alueesta, esimerkiksi alueella tuotetusta raaka-aineesta. Esimerkkinä Lapin Puikula, Feta-juusto, Prosciutto di Parma.

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM): tuotteen tuotanto, jalostus tai käsittely pitää tapahtua tietyllä maantieteellisellä alueella, josta johtuvat laatu, maine tai muut ominaisuudet. Osa tuotteen raaka-aineista voidaan tuoda alueen ulkopuolella. Esimerkkinä Schwarzwaldin kinkku.

Aito perinteinen tuote (ATP): suojaus korostaa tuotteen perinteistä koostumusta ja tuotantotapaa. Tuotteita voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti ja käyttäen tuote-eritelmän mukaisia raaka-aineita. Esimerkkeinä kalakukko, karjalanpiirakka.

 

Lisätietoja

Hanne Partanen, terveystarkastaja, Sosteri, p. 050 378 9482