Tohmajärvellä kaadetusta villisiasta on löytynyt Aujezkyn taudin vasta-aineita eli viitteitä taudista suomalaisissa villisioissa. Aujezkyn tauti on pääasiassa sikojen tauti, mutta se voi tarttua myös moniin muihin eläinlajeihin, kuten koiriin, kissoihin, nautoihin ja lampaisiin.

Sioilla oireet ovat epämääräisiä: kuume, heikkous, hengitystieoireet, abortit, hermosto-oireet ja pikkuporsaiden lisääntynyt kuolleisuus. Tauti voi olla myös oireeton. Sen sijaan koirilla ja muilla eläimillä tauti on yleensä vakavaoireinen ja johtaa lähes aina kuolemaan.

– Tohmajärvellä tehdyn löydöksen vuoksi koirille ei tule syöttää raakaa villisian lihaa. Myös koirien kontaktia villisikoihin tai ruhon osiin tulee välttää, eläinlääkäri Tinja Toikka Sosterista sanoo.
Koirilla tauti aiheuttaa voimakasta kuolausta, kutinaa ja neurologisia oireita. Suomi on virallisesti taudista vapaa. Vasta-aineita todettu edellisen kerran vuonna 1980.

Varotoimet

Jos epäilet Aujezkyn tautia jollakin eläimellä, ole heti yhteydessä alueesi kunnaneläinlääkäriin.

– Tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana
– Tautisuojaus ja haittaeläinten torjunta on oleellista taudin torjumiseksi
– Koirille ei tule syöttää raakaa villisianlihaa tai muita ruhonosia

Luonnonvaraisista villisioista on tärkeää lähettää näytteitä Ruokavirastoon tautitilanteen kartoittamiseksi.

Näytteenotto-ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

 

Sosterin eläinlääkinnän yhteystiedot  www.sosteri.fi/elainlaakinta

Ruokaviraston tiedotteet aiheesta

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/suomessa-todettu-villisiassa-aujeszkyn-taudin-vasta-aineita/

https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/villisika/