Sosterin alueen koronakoordinaatioryhmä keskusteli eilen 15.12.2021 pitämässään kokouksessa nykyisestä koronaepidemiatilanteesta ja päätyi yksimielisesti tekemään AVI:lle rajoituspyyntöpäätöksen koskien korkean riskin yleisötilaisuuksia tulevalle joulunajalle.

Koronatilanne on täällä hetkellä Suomessa vaikea ja Omikron-variantti leviää nopeasti, ollen varmaan jo vuoden vaihteessa valtamutaatio. Tätä ennakoiden koordinaatioryhmässä käytiin myös keskustelua uusista suosituksista, joilla pyrittäisiin varautumaan joululomien jälkeiseen aikaan. Tarkoituksena on estää tartuntojen hallitsematon leviäminen koulujen alkaessa, koska koululaisten joukossa on vielä suuri joukko vailla täyttä rokotussuojaa.

Koronakoordinaatioryhmä päätyi antamaan vahvan suosituksen maskien käytöstä kouluissa 5. luokasta eteenpäin, kun koulut alkavat 10.1.22 loman jälkeen. Samaa maskisuositusta suositellaan käyttöön myös varhaiskasvatuksen työntekijöille.

Koronarokottaminen on tällä hetkellä yksi tärkeimmistä keinoista torjua ja hallita epidemiaa. Sosteri on jo tehostanut koronarokotustoimintaa lisäämällä uusia Walk In – rokotuspäiviä mm. tulevalle viikonlopulle. Loppuviikosta odotetaan KRAR:in päätöstä lyheneekö kolmansien rokotusten antoväli, tämän mukaan tehdään sitten tarvittavia uudelleen järjestelyjä rokotussuunnitelmiin. Sosterilla on valmius lisätä rokotusaikoja, rokotushenkilöstön hankkiminen on haasteellista, mutta siinä onnistuttu hyvin ja lisätarpeen täyttämiseen on jo käynnistetty uusia toimenpiteitä.