Sosterin alueelta viikonloppuna valtakunnallisiin tilastoihin noussut koronatartunta on taudin jo sairastuneelta henkilöltä otettu uusi näyte, joka edelleen oli positiivinen. Viimeisin uusi tartunta on todettu Itä-Savon alueella 23.5.2020. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on alueellamme todettu 13.

Todetuista koronavirustartunnoista kertoviin tilastoihin nousi viikonlopun aikana Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueelta yksi ”uusi” tapaus. Tapauksesta on käyty keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa, kun ihmiset ovat huolestuneet mahdollisesta uudesta virustartunnasta alueellamme.

Kyseessä ei ole uusi koronavirustartunta, vaan aikaisemmin taudin sairastaneelta henkilöltä otettu uusi näyte.

– Käytössä olevalla näytteenottomenetelmällä koronavirustaudin sairastaneilta voi löytyä virusta vielä kuukausia sairauden jälkeen. Tällainen henkilö ei kuitenkaan enää levitä virusta eteenpäin, eikä näin ollen tartuta sitä muihin, vs. johtajaylilääkäri Veikko Karvanen Sosterista kertoo.

Koronavirustestausten määrä on Sosterin alueella lisääntynyt selvästi heinäkuun aikana. Näytemäärä on yli kaksinkertaistunut touko-kesäkuuhun verrattuna. Viimeksi kuluneen viikon aikana näytteitä on otettu keskimäärin 30:ltä henkilöltä päivittäin. Sosterissa näytteitä otetaan ajanvarauksella arkisin virka-aikaan infektioasemalla sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystyksessä potilailta, jotka täyttävät näytteenottokriteerit, mutta eivät tarvitse oireidensa vuoksi arviota hoitajan tai lääkärin vastaanotolla.

COVID-näyte otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

– Vaikka tilanne on alueellamme pysynyt hyvänä, on syytä muistaa, että tauti voi alkaa levitä nopeastikin, kun ihmiset palaavat etätöistä ja kesälomilta töihin ja koulut alkavat, Karvanen sanoo.

Tärkeimmät ohjeet ovat edelleen:
– Huolehdi käsihygieniasta
– Muista turvavälit
– Älä mene töihin tai kouluun äläkä vie lasta päivähoitoon, jos on vähäisiäkin hengitystieoireita.

Akuutin hengitystieinfektion oireita ovat (yksikin oire riittää epäilyyn): kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- ja/tai makuaistin menetys. Lisäksi vatsakipu ja ripuli ilman muuta ilmeistä syytä voivat viitata koronavirusinfektioon.

Jos näitä oireita esiintyy, niin jää kotiin ja ota yhteyttä puhelimitse terveysasemien keskitettyyn ajanvaraukseen p. 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30 tai iltaisin ja viikonloppuisin päivystykseen p. 116 117.

Koronavirustilanteen Sosterin alueella voi katsoa verkkosivuilta osoitteesta www.sosteri.fi/koronatilanne. Sivua päivitetään arkipäivisin.