THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Sosteri käynnistää kolmansien rokotteiden antamisen välittömästi.  

THL päätyi suositukseen, koska rokotteen teho yli 60-vuotiailla ja riskiryhmiin kuuluvilla hiipuu ajan myötä.

Tätä aiemmin kolmansia rokoteannoksia on jo annettu henkilöille, joilla on vakavalle koronataudille altistava sairaus sekä lyhyellä (3–5 vk) rokotevälillä aiemmin rokotetuille.

Rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla väestöstä kuitenkin erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan. Nuorilla suoja vakavaa koronatautia vastaan on jopa 80–90 % eikä sitä ole tällä hetkellä syytä tehostaa. Sen sijaan lääketieteellisillä riskiryhmillä ja iäkkäillä suoja vaikuttaa heikkenevän nopeammin.

Kolmas koronarokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Rokotteina käytetään Biontech-Pfizerin ja Modernan Spikevax-rokotteita. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistetta koko rokotesarjaan, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta.

Koronataudin sairastaneet voivat saada toisen rokotteen esimerkiksi matkustamisen vuoksi

Sairastettu koronatauti suojaa valtaosaa vakavalta koronataudilta ainakin 6 kuukauden ajan. Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. PCR-varmistetun koronataudin sairastetun koronataudin sairastaneille voidaan antaa kahden rokotteen sijasta vain yksi koronarokoteannos.

Tällä hetkellä sairastetusta taudista ja yhdestä rokoteannoksesta ei ole mahdollista saada EU:n koronarokotustodistusta, mutta toinen annos voidaan antaa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Kolmannen rokotteen saa ajanvarauksella tai Walk In -rokotepäivänä

Kolmannen koronarokotteen saa:

Sosteri käynnistää kolmansien rokotteiden antamisen välittömästi.

  • Sähköinen ajanvaraus: 22.10.2021 alkaen verkkosivustollamme.
  • Puhelimitse: 044 417 3698, ma-to 8–15.30 ja pe 8–14.
  • Rokotettavaksi voi tulla myös ilman ajanvarausta Walk In -rokotepäivinä. Katso tulevat Walk In – rokotepäivät >>