Kuva: Suomen Lean-yhdistyksen palkinnon vastaanottivat Espoossa Sosterin perusterveydenhuollon ylilääkäri, kiireettömän prosessin johtaja Veikko Karvanen ja nyt hallintoylihoitajan sijaisena työskentelevä kehittämispäällikkö Maijaterttu Tiainen.

Sosterin menestystarina, ”jonottamatta hoitoon ja hoidosta kotiin” eli sairaanhoitopiirin vision todeksi tekeminen on voittanut pronssisijan valtakunnallisessa Lean-teko 2018 -kisassa. Suomen Lean-yhdistys myöntää Lean-teko palkinnon organisaatiossa tapahtuneesta muutoksesta, jolla on merkittävä vaikutus asiakaskokemukseen ja johtamiskulttuuriin.

Vielä joitakin vuosia sitten Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä Sosterissa tuskailtiin pitkien hoitojonojen kanssa, vaikka hoitotakuun aikarajoissa pysyttiinkin. Asiakas joutui hyppäämään hoidossa moneen otteeseen, esimerkiksi lähetteen saamiseksi erikoissairaanhoitoon ja eri laboratoriokäyntien vuoksi. Eri kontaktien väliin jäi turhaa odotusaikaa, usein myös sairauslomapäiviä.

– Asiakas odottaa ja kärsii kivuista kotona ja työnantaja on ilman työntekijää. Samalla yhteiskunta maksaa sairauslomapäivistä, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro kertoo lähtökohdista kehitystyölle.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna Kela-korvatut sairauslomapäivät ovat Suomessa iso potti rahaa – noin viisi miljardia euroa joka vuosi. Esimerkiksi terveyskeskuksen lääkäripula olisi vastaavalla summalla helposti kuitattu. Sosteri iski kehittämistyöllään tähän saumaan.

Jonot sulivat pois

Sosterissa lähdettiin tavoittelemaan johtamistavan muutosta, jolla lisätä asiakkaan hyvinvointia ja säästää yhteiskunnan kuluja. Visioksi otettiin jonottamatta hoitoon ja hoidosta kotiin.

– Esimerkiksi tekonivelpotilaan hoitopolku on lyhentynyt meillä puoleen entisestä, samoin rintapattipotilaan. Tätä muutosta emme ole tehneet resursseja lisäämällä, vaan johtamistavan muutoksella. Selätimme jonot myös terveyskeskusten lääkärivastaanotoille, Peitsaro sanoo.

Sosterissa esimerkiksi terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, mikä valtakunnallisesti vertailtuna erittäin hyvin.

Avainasemassa asiakas ensin -ajattelu

Sosterin palveluvalikoimassa ovat sekä erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto että sosiaalipalvelut. Kehittämistyössä sairaanhoitopiirin kaikki toiminta alistettiin johdettaviksi kolmessa ydinprosessissa. Asiakkaan tarpeen mukaan prosessi on joko ”kiireellinen hoito”, ”kiireetön hoito” tai ”asumis- ja hoivapalvelut”.

Johtamistavan muutos on mahdollistunut viiveettömän hoitoon pääsyn, nopeammat hoitopolut ja myös viiveettömän pääsyn hoidosta pois.

Pronssisija valtakunnallisessa kisassa lämmittää

Peitsaro pitää pronssisijaa merkittävänä, sillä Lean on päivän ilmiö sosiaali- ja terveydenhuollossa.

– Kehittämistyömme poikkeaa valtavirrasta siltä osin, että emme niinkään keskity yksittäisten toimintojen sujuvoittamiseen, vaan ravistelemme yhteistuumin koko organisaatiota, yli palvelurajojen. Ihailtavaa on ollut koko henkilökunnan sitoutuminen ja osallistuminen, he ansaitsevat lämpimän kiitoksen.

Henkilökunnan sitoutuminen ja hoitopolkujen lyhentyminen näkyy myös asiakastyytyväisyydessä. Happy or Not -asiakastyytyväisyysmittauksessa asiakkaista 93,3 prosenttia oli tyytyväisiä saamaansa palveluun viime vuoden aikana.

Sosterin muodostavat sen jäsenkunnat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi. Sosterilla on Savonlinnan keskussairaala ja sen yhteispäivystyspalvelut.
Laatu teko 2018 palkintofinaali järjestettiin Espoon Dipolissa 12.9.2019. Kilpailun ykkössijan jakoivat kaksi organisaatiota, oululainen Nokia Oulun Tehtaat ja vaasalainen Danfoss.

Lisätietoja
Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, p. 044 417 3333, panu.peitsaro@sosteri.fi
www.sosteri.fi