Kokemusasiantuntija Hannele Kojo: ”Tuntuu potilaana, etten edes tiedä, mitkä osat hoidoistani ovat olleet Savonlinnan keskussairaalan ja mitkä Kuopin yliopistollisen järjestämiä. Sujuvasti on polkuni koottu ja koen sen hyvin asiakasystävälliseksi.”

Sairastuin nelisen vuotta sitten rintasyöpään. Se osoittautui ärhäkäksi ja nopeasti eteneväksi, edes vähän aikaisemmin tehty mammografia, eli joukkotarkastus ei näyttänyt kasvainta, joka oli halkaisijaltaan lähes 4 cm ja levinnyt jo kainalon imusolmukkeisiin, kun se sitten leikattiin. Väliin mahtui väärä diagnoosi yksityisellä puolella, kasvainta luultiin kystaksi.

Pääsin nopeasti leikkaukseen täällä Savonlinnan keskussairaalassa. Leikkauksen hoiti kirurgi ja Kysin syöpälääkäri suunnitteli sytostaattihoidot kaikkien erilaisten kokeiden ja tutkimusten jälkeen. Kaikki tämä tapahtui täällä Savonlinnassa. Kuopion lääkäri on aina osan viikkoa Savonlinnassa.

Jo ensimmäisellä lääkärikäynnillä minulle esiteltiin ja sain tutustua rintahoitajaan, joka jaksoi aina kärsivällisesti ja selkeästi selittää mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän on hyvin tärkeä ihminen. Hoitaja toimii lääkärin ja minun, potilaan välissä auttaen jäsentämään ongelmaani ja ottaa tarvittaessa puolestani yhteyttä lääkäriin. Lukuisat kerrat olen soittanut hoitajan ”kuumalle linjalle”, kun olen tuntenut outoja oireita tai kipuja ja kuolemanpelko on raastanut rintaani. Ja, oikeasti, aina olen apua saanut ja uskallan sanoa, että pelokasta psyykettäni on hoidettu. Rintahoitajan puhelinnumero on edelleen tallennettuna kännykkääni.
Toivuttuani leikkauksesta aloitettiin syöpälääkärin suunnittelemat sytostaattihoidot, kaikki tässä sairaalassa. Noin 3 viikon välein 4 kuukauden ajan oli hoitoja. Tapasin lääkäriä säännöllisesti ja hoitajat huolehtivat minusta erittäin hyvin.

Sytostaattihoitojen loppuessa siirryin Kysin sädesairaalan potilaaksi. Sädehoitoja oli reilun kuukauden ajan joka arkipäivä Kuopiossa. Kysin lääkäri- ja fyysikkotiimi suunnitteli sädehoidon. Ensimmäinen taksimatka Kuopioon oli jännittävä. Mukanani oli extravaatekerta ja pusseja, sillä en voinut olla varma, etteikö pahoinvointi ottaisi valtaa. Matka meni ihan hyvin niin kuin kaikki matkat sitten jatkossakin ja hoito Kuopiossa oli aina asiantuntevaa ja ystävällistä. Kuopiossa oli myös valittavana potilashotelliasuminen, jos ei halunnut matkustaa taksissa joka päivä. Minä valitsin potilashotellin osaksi viikkoa ja se auttoi jaksamaan paremmin. Loistava mahdollisuus! Ja pienellä rahalla sai ottaa myös omaisen tai ystävän mukaan. Sädehoitojakson aikana olin yhteydessä sekä syöpä- että sädehoitolääkäriin. Tuntui, että silläkin saralla tehtiin yhteistyötä.
Syöpäni laadun, uusiutumisriskin vuoksi syöpäkontrolleja tehtiin 3 kuukauden välein. Ja aina se kontrolli jännittää. Voin vakuuttaa, että koko hoitoketjun henkilöstö joutuu ”hoitamaan” myös potilaan psyykettä rauhoittaen ja ohjaten. Kohdallani se on onnistunut hyvin.

Nyt lähes 4 vuotta myöhemmin olen jälleen Kuopion ja Savonlinnan sairaalan potilas. Syövän sopeutumisvalmennuskurssilla Kysin lääkäri kertoi, että juuri minun syöpälaatuni olisi sellainen, että saattaisin kantaa geenivirhettä. Hakeuduin tutkimukseen ja todellakin, kannan rintasyöpägeeniä. Kuopiossa genetiikalla minua on hoidettu ja ohjattu hyvin. Nyt odotan ensi kuussa olevaa leikkausta, joka toteutuu täällä meidän sairaalassa.

Tuntuu potilaana, etten edes tiedä, mitkä osat hoidoistani ovat olleet Savonlinnan keskussairaalan ja mitkä Kuopin yliopistollisen järjestämiä. Sujuvasti on polkuni koottu ja koen sen hyvin asiakasystävälliseksi. Olen kiitollinen saamastani hoidosta. Toivon voivani sanoa jatkossa KIITOS KYS Savonlinna!

Kokemusasiantuntija Hannele Kojo