Sotessa tavoitteena Pohjois-Savo

Viime kädessä kyse on siitä, onko Savonlinnassa yhteispäivystyssairaala ja missä Savonlinnan seudun asukas tai matkailija saa tarvitsemansa akuutin hoidon esimerkiksi sydäninfarktin sattuessa.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin jäsenkunnat Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava ovat selkeällä enemmistöllä linjanneet, että keskussairaalan ja yhteispäivystyksen turvaaminen on ehdottoman välttämätöntä. Kuntien ja Sosterin koko henkilöstön yhteinen kanta on, että tämä onnistuu vain niin, että Savonlinnan keskussairaala on tulevaisuudessa osa Kuopion yliopistollista sairaalaa – KYS Savonlinna.

– KYS Savonlinnana meillä on ylivoimaisesti parhaat mahdollisuudet 300 000 asukkaan väestöpohjalla järjestää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyspalvelut, jatkaa nukutuksessa tapahtuvaa leikkaustoimintaa sekä vaativaa henkeä pelastavaa toimenpidekardiologiaa, esimerkiksi sydäninfarktien hoitoa, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro toteaa.

Jo nyt valtaosa Sosterista eteenpäin ohjattavista hoidoista ja hoitoketjuista suuntautuu KYSiin. Sosteri ostaa palveluita KYSiltä yli 10 miljoonalla eurolla vuodessa.

Yhteinen tahtotila on näkynyt mm. mielenilmauksen ja adressin muodossa.

Lisätietoja Pohjois-Savon suunnan hyödyistä: PSSHP & Sosteri, erikoissairaanhoidon yhdistyminen, selvityksen loppuraportti 1.10.2019


Allekirjoita adressi

Adressi Savonlinnan seudun yhteispäivystyssairaalan turvaamiseksi on kerännyt jo yli 3000 allekirjoitusta. Allekirjoituksia kerätään siihen saakka, kunnes sote-maakuntien aluejaosta mietintönsä esittävä sote-ministeriryhmä kokoontuu. Adressi luovutetaan ryhmälle muistuttamaan, mikä on Savonlinnan seudun alueen tahtotila.

Adressin voi allekirjoittaa verkossa.


700 henkilöä osoitti tukensa #Kyssavonlinnalle

Kuva mielenilmauksseta 20.2.2020

Savonlinnan keskussairaalan pihassa järjestettiin mielenilmaus yhteispäivystyssairaalan tueksi torstaina 20.2.2020. Mielenilmaukseen osallistui lähes 700 ihmistä. Sosiaalisen median aihetunnisteena mielenilmauksessa oli #KYSSavonlinna.

Puhumassa olivat Sosterin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen, Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro, Savonlinnan kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Eija Stenberg, kokemusasiantuntija Hannele Kojo, Sosterin johtoryhmän henkilöstön edustaja Seija-Sofia Käärmelahti, Savonlinnan kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja Seija Puputti, Sosterin kuntayhtymävaltuuston puheenjohtaja Ahti Myllys.

Katso Itä-Savon videotallenne tapahtumasta »


Tutustu puheenvuoroihin

Sosterin kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen: ”Tämä mielenilmaus ei ole mielenilmaus ketään vastaan, ei hallitusta eikä oppositiota, vaan meidän, alueemme asukkaiden ja kuntien yhteinen vetoomus maan hallitukselle valmisteltaessa tulevien sote-maakuntien aluejakoa. Me haluamme tähdentää sitä, että myös Itä-Savon asukkailla on perustuslaillinen oikeus laadukkaisiin, riittäviin ja yhdenvertaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin lähellä. — Meille on annettu mahdollisuus lausua mielipiteemme, mihin suuntaan me haluamme kuulua tulevassa sote-maakuntajaossa.” Lue koko puhe »
Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro: ”KYS on ollut siis pääyhteistyökumppani jo pitkään, miksi ihmeessä siis rikkoa tätä suhdetta. — En näe mitään hyötyä potilaiden näkökulmasta siinä, että osa hoitoketjuista kulkisi Savonlinnasta jonkin muun kaupungin keskussairaalan kautta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. — Ilman keskussairaalan päivystystä menetämme ihmishenkiä.” Lue koko puhe »
Savonlinnan kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Eija Stenberg: ”Savonlinnan kaupunginvaltuusto teki yksimielisen päätöksen 28.10.2019 osallistua Pohjois-Savon sote-alueen valmisteluun. Tämän saman päätöksen ovat tehneet myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien valtuustot. Kaikki olemme yhteisellä asialla, kuntalaisten terveyspalveluiden saatavuutta turvaamassa.” Lue koko puhe »
Kokemusasiantuntija Hannele Kojo: ”Sairastuin nelisen vuotta sitten rintasyöpään. Se osoittautui ärhäkäksi ja nopeasti eteneväksi, edes vähän aikaisemmin tehty mammografia, eli joukkotarkastus ei näyttänyt kasvainta, joka oli halkaisijaltaan lähes 4 cm ja levinnyt jo kainalon imusolmukkeisiin, kun se sitten leikattiin. — Tuntuu potilaana, etten edes tiedä, mitkä osat hoidoistani ovat olleet Savonlinnan keskussairaalan ja mitkä Kuopin yliopistollisen järjestämiä. Sujuvasti on polkuni koottu ja koen sen hyvin asiakasystävälliseksi.” Lue koko puhe »
Sosterin johtoryhmän henkilöstön edustaja Seija-Sofia Käärmelahti: ”Meillä työskentelee 1671 huippuammattilaista tässä sairaalassa, terveyskeskuksissa, erilaisissa laitoksissa, avopalveluissa ja asukkaiden kotona. — Henkilöstö odottaa ratkaisuja. Tämä epätietoisuuden aika on kestänyt aivan liian pitkään. Kuunnelkaa meitä ja tehkää oikeita päätöksiä, jotta voimme jatkaa hyvää työtämme alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin eteen täällä Savonlinnassa. Se on meille ammattilaisille kuitenkin tärkein asia.” Lue koko puhe »
Savonlinnan kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja Seija Puputti: ”Xamkin Savonlinnan terveysalan ammattikorkeakoulutus sisältää sairaanhoitaja, -fysioterapeutti- ja jalkaterapeuttikoulutuksen yhteensä noin 550 opiskelijaa. — Terveysalan amk-opiskelijat tarvitsevat ehdottomasti oman koulutusohjelmansa mukaisia käytännönharjoittelupaikkoja, myös opiskelupaikkakunnalla Savonlinnassa. Tämä tarkoittaa koulutuksen näkökulmasta nimenomaan ympärivuorokautisen päivystyssairaalan harjoittelupaikkojen säilymistä Savonlinnassa.” Lue koko puhe »
Sosterin kuntayhtymävaltuuston puheenjohtaja Ahti Myllys: ”Meitä on 40 000 ja vielä 15 000 loma-asujaa siihen päälle. Lisäksi seutumme on yksi maamme merkittävimmistä matkailualueista. Me ja vieraamme tarvitsemme varmuuden, että saamme riittävän ja osaavan avun tästä läheltä, kun sitä apua tarvitsemme. Kelloon tai viikonpäivään katsomatta.” Lue koko puhe »

KYS Savonlinna -teesit

Vaadimme, että valtiovalta toteuttaa Sosterin jäsenkuntien tahtotilaa liitoksesta Pohjois-Savon tulevaan sote-alueeseen.

  1. Osana yliopistollista sairaalaa Savonlinnassa voidaan antaa potilaalle hoitoa, joka perustuu viimeisimpään tutkimustietoon.
  2. Yhteistyö mahdollistaa sujuvan hoitoketjun yksinkertaisista rutiinitoimenpiteistä vaativaan erikoissairaanhoitoon.
  3. Yhteistyössä syntyisi maan viidenneksi suurin sairaanhoitopiiri, joka jo kokonsa puolesta loisi nykyistä paremmat edellytykset valmiudelle ja varautumiselle äkillisiin ja odottamattomiin tilanteisiin. Potilaan mahdollisuus saada nopeasti vaativaa hoitoa paranisi.
  4. Kuopion yliopistosairaalassa on saatavissa lähes kaikki sellainen hoito, jota ei voida antaa Savonlinnassa. Ainoastaan elinsiirrot ja muut harvinaisemmat toimenpiteet on valtakunnallisesti keskitetty tiettyihin yksiköihin.
  5. Osana suurta ja kehittyvää yliopistollista sairaalaa Savonlinnan keskussairaalalla on nykyistä varmempi tulevaisuus.
  6. Uusinta tietoa hyödyntävä ja lääketiedettä tutkiva sairaala on houkutteleva työpaikka erityisosaajille.
  7. Kuntalaisen osalta leveämmät hartiat keventävät sairaanhoidon kustannuspaineita.
Sosterin kuntayhtymävaltuuston puheenjohtaja Ahti Myllys ja viestintäpäällikkö Suvi Sikstus kiinnittivät KYS Savonlinna -teesit keskussairaalan oveen.