Savonlinnan kaupunginhallituksen I varapuheenjohtaja Eija Stenberg: ”Meillä on yhteinen tahtotila säilyttää tukipalveluineen 700 erikoissairaanhoidon työpaikkaa ja 600 terveydenhoitoalan opiskelupaikkaa ja elinvoimaisuus Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkunnissa.”

Arvoisa kuulijat!

Hienoa, että on järjestynyt kuntalaisvaikuttamisen tilaisuus lyhyellä aikataululla, erittäin tärkeässä ja pitkälle ajalle tulevaisuuteen vaikuttavassa asiassa. Tämä on kuntalaisvaikuttamista parhaimmillaan, ollaan isolla joukolla mukana tärkeän yhteisen asian puolesta.

Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystyksen säilyminen on tärkein Savonlinnan alueen edunvalvontakohteistamme.

Savonlinnan kaupunki ja Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ovat useiden vuosien ajan etsineet keinoja ja toimintamalleja sairaalamme erikoissairaanhoidollisten palveluiden turvaamiseen.
Savonlinnan kaupunginvaltuusto teki yksimielisen päätöksen 28.10.2019 osallistua Pohjois-Savon sote-alueen valmisteluun. Tämän saman päätöksen ovat tehneet myös Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuusto, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien valtuustot. Kaikki olemme yhteisellä asialla, kuntalaisten terveyspalveluiden saatavuutta turvaamassa.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkuntien asukkaiden, myös sairaanhoitopiirin koko henkilöstön parhaaksi on Pohjois-Savon sote-alueen suunta. Tällä turvaamme työpaikat ja erikoissairaanhoidon palvelut. Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystyksen turvaaminen Sosterin jäsenkuntien siirrolla Pohjois-Savon sote-alueeseen on mahdollisuus, ei uhka. Savonlinnan keskussairaalasta muodostuisi Kuopion yliopistollisen sairaalan yksikkö KYS Savonlinna.

Meillä on yhteinen tahtotila säilyttää tukipalveluineen 700 erikoissairaanhoidon työpaikkaa ja 600 terveydenhoitoalan opiskelupaikkaa ja elinvoimaisuus Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkunnissa.

Savonlinnan seudulla on huomattavat vaihtelut sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeessa eri vuodenaikoina. Saavutettavuus muihin päivystäviin sairaaloihin on monen kiireellisen sairauden hoidon aloittamisen osalta ajallisesti kriittinen. Väestön määrän vaihtelu on erivuodenaikoina huomattava, kesäisin palvelujen tarve kasvaa vapaa-ajanasukkaiden, matkailijoiden ja eri tapahtuminen myötä. Laajat vesistöalueet, vilkas vene- ja laivaliikenne, sekä suuret teollisuuskeskittymät kasvattavat täällä suuronnettomuusriskiä.

Meillä on yhteinen tahtotila ja tiedämme, että se on mahdollisuus Savonlinnan keskussairaalan säilymiseen ja sen palveluiden kehittämiseen.

Omalta osaltani haluan kiittää kaikkia yhteistyössä mukana olleita. Erityinen kiitos yhteistyöstä kuntayhtymän johdolle johtaja Panu Peitsarolle ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiaiselle.
Kiitokset myös mielenilmaustapahtuman koordinaattorille Kimmo Käärmelahdelle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun toiminta asiassa on ollut vakuuttava ja ansaitsee jo nyt ison kiitoksen.

Vaikuttamista on tehtävä loppuun saakka, koska asialle ei vielä ole päätöstä olemassa. Työ jatkuu, mutta tällä mielenilmaustapahtumalla viestimme istuvan hallituksen suuntaan voimakkaasti oman tahtotilamme.
Iso kiitos teille kaikille, jotka olette tulleet ilmaisemaan kantanne Savonlinnan Keskussairaalan yhteispäivystyksen säilyttämisen puolesta.

Savonlinnan kaupunginhallituksen 1 varapuheenjohtaja Eija Stenberg