Sosteri sai tänään maanantaina 13.11.2017 tiedon Savonlinnan kaupungin aikeista myydä Savonlinnassa sijaitseva vanhusten palveluasumisyksikkö Karpalokoti. Tieto tuli Itä-Savo -sanomalehden uutisesta, Savonlinnan kaupunki ei ole informoinut Sosteria asiasta millään tavalla.

Karpalokodissa asuu yhteensä yli 50 Sosterin asiakasta. Osa paikoista on lyhytaikaispaikkoja, jotka tukevat esimerkiksi omaishoitajien jaksamista. Karpalokodissa työskentelee yhteensä noin 40 henkilöä. Lisäksi yksikön tiloja käyttää muuta Sosterin henkilökuntaa lähes saman verran. Sosteri järjestää tiloissa myös vanhusten päivätoimintaa ja pitää diabetesvastaanottoa. Lisäksi Karpalokodissa on kotihoidon toimitiloja ja se toimii myös kriisisijoituspaikkana.

– Karpalokoti on merkittävimpiä Sosterin vanhusten palvelujen yksiköitä. Se palvelee ympäristössä asuvia ikäihmisiä laajasti, järjestämällä muun muassa Korttelikerhotoimintaa joka perjantai. Tiloissa on myös jalkahoitajan vastaanotto, kuntosali ja parturikampaamopalvelut. Toimintaa on myös vahvasti kehitetty yhteisölliseksi, josta Karpalokotia on palkittu, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Itä-Savon uutisen mukaan Savonlinnan tekninen johtaja Kari Tikkanen esittää teknisen lautakunnan hyväksyttäväksi Attendon 1,6 miljoonan euron tarjousta rakennuksesta. Karpalokodin tilat on nyt vuokrattu Sosterille 364 000 euron vuosivuokralla, toistaiseksi voimassaolevalla vuokrasopimuksella, jossa on kuuden kuukauden irtisanomisaika. Karpalokodissa toimii myös kaupungin keskuskeittiö.

Sosterin ja jäsenkuntien keskinäisen palvelujen järjestämissopimuksen ja kuntakohtaisen palvelusopimuksen mukaan Savonlinnan kaupunki on velvollinen järjestämään Sosterin perusterveydenhuollon- ja sosiaalipalvelujen tarvitsemat toimitilat.
Karpalokodin myynnistä Sosteria ei ole kuultu, eikä Sosterilla palvelujenjärjestäjänä ole tietoa käytyjen neuvotteluiden sisällöstä eikä sopimuksen mahdollisesta vaikutuksesta toimintaan.

– Sosterin tavoitteena on edelleen pitää nykyinen palvelutuotanto omana toimintona, aikooko kaupunki järjestää korvaavat tilat Karpalokodin palveluille? Kuusi kuukautta on joka tapauksessa lyhyt aika palvelujen uudelleen järjestämiseksi, Peitsaro sanoo.

– Mahdollisesta kiinteistökaupasta seuraa useita erilaisia riskejä, muun muassa vuokratason nousu ja uuden omistajan halukkuus ylipäätään jatkaa vuokrasopimusta nykyisille toiminnoille. Lisäksi uudessa tilanteessa Sosterin on todennäköisesti järkevämpää järjestää ruokapalvelut omana toimintanaan, mikä tehostaa Sosterin oman ruokapalvelun käyttöä, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen toteaa.

Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu tänään käsittelemään talousarvioesitystä vuodelle 2018, jonka osana päätetään myös sote-kiinteistöjen tulevaisuudesta. Tekninen lautakunta päättää huomenna tiistaina 14.11.2017 kokouksessaan tarjouksen hyväksymisestä. Viikonloppuna valtakunnan uutiset kertoivat myös, että hallitus haluaa rauhoittaa soten villit kiinteistömarkkinat lakimuutoksella – ”Hätäpäissään ei pidä tehdä paniikkiratkaisuja”: https://yle.fi/uutiset/3-9927724

Lisätiedot
Pekka Nousiainen, kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja, p. 044 281 3301
Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, p. 044 417 3333