Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ei anna erillistä suositusta maskien käyttöön, vaan noudattaa THL:n 13.8.2020 julkaisemaa suositusta.

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten suojaamiseksi niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Itä-Savossa viimeisin koronavirustapaus on todettu 23.5.2020, joten alueellisen ohjeen muuttaminen ei tällä hetkellä ole tarpeellista.

– Seuraamme asiaa päivittäin ja reagoimme tarvittaessa nopeasti, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Koronatesteihin pääsee sujuvasti – vastaukset viipyvät

Sosterissa otetaan koronatestejä herkästi THL:n ohjeistuksen mukaan ja testeihin pääsee hyvin. Sen sijaan Sosterista riippumattomista syistä testivastausten saaminen kestää tällä hetkellä noin 3-5 päivää.

– On todella harmillista asiakkaiden ja yhteiskunnan puolesta, että testivastauksia joudutaan odottamaan useita päiviä, Luukkonen sanoo.

Sosteri lähettää tällä hetkellä testit analysoitaviksi Kuopioon, jossa testien käsittely on ruuhkautunut.

– Tilanteen korjaamiseksi tehdään jatkuvasti töitä ja odotamme helpotusta tähän ensi viikolla. Toivon nyt vain malttia meille kaikille.

Turvavälit ja hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat ensisijaisen tärkeitä

Jotta koronaviruksen leviäminen saadaan estettyä, jokaisen on erittäin tärkeää noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

– Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua koronatestiin, vaikka vastauksissa nyt viivettä onkin, Luukkonen sanoo.

Oireisena ota puhelimitse yhteys Sosteriin: terveysasemien keskitetty ajanvaraus p. 015 527 7112 arkisin klo 8-15.30, iltaisin ja viikonloppuisin päivystys p. 116 117.

Koronavirustilanne Itä-Savon alueella on katsottavissa Sosterin sivuilta www.sosteri.fi/koronatilanne . Sivua päivitetään arkipäivisin.

THL 13.8.2020 suositukset kasvomaskin käyttöön: https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja