Sairasta lievät oireet kotona – terveydenhuolto auttaa vakavista oireista kärsiviä

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata. Koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon. Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa Päivystysapuun 116 117, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa. Katso tästä THL:n koronan kotihoito-ohjeet .

Voit hakea tietoa myös Terveyskylän koronabotista. Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa, sinun tulee olla yhteydessä hätänumeroon 112. Koronabotti ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.

THL päivitti koronavirukseen liittyvät kansalliset toimenpideohjeet 14.3. klo 9.10. Jatkossa koronavirusnäytteitä ei oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Valtakunnallinen strategia on pikku hiljaa muuttumassa ja ollaan siirtymässä tartuntaketjujen selvittelystä vakavien tautimuotojen hoitoon. Nykytiedon mukaan 80 % tautitapauksista on lieviä, eivätkä vaadi sairaalahoitoa.

Koronavirusnäytteitä otetaan edelleen tarveharkinnan perusteella sairaalahoitoa vaativilta potilailta sekä terveyden- ja sosiaalihuollon sekä varhaiskasvatuksen ja opetustoimen henkilökunnalta, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus, pelkkä nuha ei riitä näytteenottoon.

Näytteenottokriteereiden muututtua ei siis enää testata henkilöitä, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin. Jos henkilöllä on hengitystieoireita, mutta hän on hyväkuntoinen, hänen tulee olla kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita: https://www.terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito

Päivystysapuun 116 117 tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää. Koronavirukseen liittyvää yleistä neuvontaa on saatavilla Sosterin koronapuhelimesta, jonka numero on 015 527 2700 ja joka toimii arkisin klo 8-18. Lisäksi Sosterissa käytössä Hyviksen sähköinen asiointi, jonka kautta voi yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin kiireettömissä asioissa. Kansalaisten käytössä on myös THL:n valtakunnallinen koronapuhelinpalvelu, joka myös vastaa vastaaviin yleisiin tiedusteluihin arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15 numerossa 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Kaikkien henkilöiden, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.