KUVA: Sosterin edustajat iloitsivat Lääkäriliiton laatupalkintokisan finaalisijoituksesta Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa 11.1.2019. Kuvassa vasemmalta kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen, kirurgian ylilääkäri Petri Juvonen, valtuuston puheenjohtaja Ahti Myllys, prosessiluotsi Pia Karttunen, perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen ja kehittämispäällikkö Maijaterttu Tiainen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Sosterin tavoitteena ei ole vain pysyä hoitotakuussa, vaan tarjota asiakkaille palvelut periaatteella ”jonottamatta hoitoon ja hoidosta kotiin”. Sosterin strategian mukainen kehittämistyö toi finaalipaikan Lääkäriliiton laatupalkintokilpailussa.

Sosteri, manner-Suomen pienin sairaanhoitopiiri Itä-Savossa, oli vielä kolme vuotta sitten perinteisesti johdettu linjaorganisaatio, jossa olivat erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja tukipalveluiden tulosalueet.

Toukokuusta 2016 lähtien Sosteria on voimakkaasti kehitetty linjaorganisaatiosta prosessijohdetuksi organisaatioksi, jossa toimintaa johdetaan kolmessa ydinprosessissa. Näitä ovat ”kiireellinen hoito”, ”kiireetön hoito” ja ”asumis- ja hoivapalvelut”.  Ydinprosesseissa palvelut ympäröivät asiakkaan linjasiiloista riippumatta. Visiona on ”jonottamatta hoitoon ja hoidosta kotiin”.

Sosteri kisasi hienosti kolmen parhaan joukkoon Lääkäriliiton laatukilpailussa. Voiton vei Rovaniemen terveyskeskus saavutuksistaan diabetespotilaiden hoitosuunnitelmatyössä. Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro pitää Sosterin finaalisijaa merkittävänä.

– Lääkäripäivät ovat merkittävä areena jakaa tekemäämme kehittämistyötä muiden alalla toimivien tietoon.
Sosterin prosessijohtamisen taustalla on tarve tarjota asiakkaille viiveetön hoitoonpääsy ja kehittää nopeammat hoitopolut, eli viiveetön pääsy hoidosta pois.

– Asiakkaalle muutos näkyy lisääntyvänä henkilökohtaisena hyvinvointia. Kun esimerkiksi kivuista pääsee nopeammin eroon, hyvinvointi kasvaa. Toisaalta yhteiskunta säästää, kun sairauslomat ovat lyhyempiä, eivätkä ongelmat ehdi pitkittyä ja monimutkaistua, Peitsaro sanoo.

Lääkäriliiton laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille toiminnan tuloksellisesta kehittämisestä. Sosterissa hoitopolut ovat kehittämistyön myötä lyhentyneet rutkasti.

– Esimerkiksi rintasyövän hoitopolku on meillä lyhentynyt noin 50 vuorokaudesta 20 vuorokauteen, ja vastaavasti tekonivelpotilaan hoitopolku noin 190 vuorokaudesta 55 vuorokauteen. Asiakastyytyväisyyden tulos koko viime vuodelta oli 93,3, prosenttia, mikä on todella hyvä tulos. Koko henkilökunnallemme haluan sanoa lämpimät kiitokset tämän kaiken mahdollistamista! Peitsaro sanoo.

Sosterin muodostavat sen jäsenkunnat Savonlinna, Enonkoski, Sulkava ja Rantasalmi. Savonlinnassa Sosterilla on Savonlinnan keskussairaala ja sen yhteispäivystyspalvelut.

Laatupalkintofinaali järjestettiin Helsingin messukeskuksessa perjantaina 11.1.2019. Sosterin ja Rovaniemen lisäksi finaalissa oli Vantaan kaupungin terveyskeskusten ehkäisy- ja perhesuunnittelupalvelut, joka on onnistunut raskaudenkeskeytysten vähentämisessä.

Palkinnon saajan valitsi Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkäresällskapet ja Lääkäriyritykset ry.

Lisätietoja
Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, p. 044 417 3333, panu.peitsaro@sosteri.fi

Diaesitys:sosteri_laatukilpailuesitys_2019

www.sosteri.fi
www.sosteri/hoitoonpaasy
www.laakaripaivat.fi