Altistuneita on 150–200. Opisto on suljettu 30.9.2020 alkaen ja kaikki altistuneet on asetettu kahden viikon karanteeniin 29.9.2020 alkaen. Sosteri joukkotestaa altistuneita opistolla parhaillaan. Toistaiseksi tapaukseen liittyen on yksi positiivinen koronatestitulos, mikä varmistui eilen 30.9.2020.

Kaikille Itä-Karjalan kansanopistolla altistuneille tehdään pikatesti, jotta saadaan tilannekuva tämän hetken tilanteesta. Tuloksia on odotettavissa huomisen aikana.

– Pikatestauksella saamme tilannekuvaa tästä hetkestä. Koko kuva muodostuu kuitenkin vasta sitten, kun taudin itämisaika eli kahden viikon karanteeniaika on kulunut. Tämän vuoksi on äärettömän tärkeää, että kaikki Itä-Karjalan kansanopistolla asioineet noudattavat saamiaan kotikaranteeniohjeita, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Itä-Karjalan kansanopisto sijaitsee Savonlinnassa Punkaharjulla. Vielä ei ole tietoa, onko tartunta syntynyt opistolla, vai tullut sinne muualta. Sosterin kuntayhtymähallitus vahvisti tartuntatautilääkärin tekemän esityksen sulkemisesta tänään 1.10.2020.

– Sulku tarkoittaa, että opiston alueelta ei voi poistua, eikä koulunkäynti jatku. Oireiset ovat omissa huoneissaan ja oireettomat voivat liikkua alueella maskia käyttäen. Oireetonta henkilökuntaa on paikalla niin, jotta ruoka- ja muu huolto opistolla toimii, Luukkonen sanoo.

Sulku pyritään purkamaan niin pian kuin mahdollista heti tilanteen rauhoittua.

Sosteri tiedottaa aiheesta seuraavan kerran tänään klo 16.00 mennessä.

Sosterin alueella on voimassa perustason maskisuositus

Sosteri suosittelee nenä-suusuojaimen eli kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Kun olet matkalla koronavirustestiin tai pois sieltä, sekä testitulosta odotellessasi
  • Jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, esimerkiksi akuuttiin terveysasiaan liittyvä matka
  • Kun palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopisteeltä, kuten lentokentältä, karanteeniin
  • Kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Tilanteita, joissa turvavälien pitäminen on hankalaa, ovat esimerkiksi erilaiset yleisötapahtumat ja ylipäätään kaikenlainen ruuhkassa tapahtuva asiointi. Sosteri tiedottaa maskien jaosta vähävaraisille tänään kello 16.00 mennessä. Koronavilkku kannattaa viimeistään nyt ladata kännykkään ja pitää toiminnassa.