Koronaviruspandemian vuoksi Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ja Kuopion yliopistollinen sairaala KYS ovat sopineet yhteisestä toimintamallista tehohoitoa vaatien koronaviruspotilaiden hoidossa.

Sosterin alueella asuvien potilaiden sairaalahoidon tarve arvioidaan Savonlinnan keskussairaalassa ja koronavirukseen sairastuneita potilaita voidaan tarvittaessa siirtää KYSiin tehohoitoa varten.

– Näin saamme yliopistosairaalan tukea pienelle sairaalalle mahdollisessa ruuhkatilanteessa, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Todettuja koronavirustartuntoja on nyt Itä-Savon alueella kaksi

Valtakunnallisesti tarkasteltuna tilanne on edelleen Itä-Savossa rauhallinen. Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkosen mukaan vaikuttaisi siltä, että etäisyys- ja liikkumisrajoitukset purevat ja hidastavat viruksen leviämistä.

– Päivittäin ja myös viikonloppuna tulleissa näytevastauksissa ei ole todettu uusia positiivisia testituloksia. Viime viikon lopulla Sosterissa varmistui toinen positiivinen testitulos. Sairaalahoidossa ei ole yhtään potilasta koronan vuoksi.

– Rauhallinen tilanne on mahdollistanut hyvän valmistautumisen. Savonlinnan keskussairaalaan on varattu erillinen osasto infektiopotilaita varten ja paikkoja voidaan tarvittaessa lisätä, Luukkonen sanoo.

Potilaiden yksityisyyden suojan vuoksi yksittäisiä tapauksia Sosteri kommentoi vain silloin, jos sillä on vaikutusta alueen väestön suojaamiseen tai jos tähän on erityinen, perusteltu tarve tartuntaketjun selvittämisen vuoksi.

THL kertoo koronavirustartunnat kootusti kaikkien sairaanhoitopiirien osalta soitteessa www.thl.fi/koronakartta. THL:n tilastoinnissa on jonkin verran viivettä, THL ilmoittaa myös itse, että tiedot voivat päivittyä takautuvasti. Sairaanhoitopiirit saavat siis tiedot aiemmin, kuin mitä ne päivittyvät tällä hetkellä THL:n sivuille.

Lisätietoja
Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, Sosteri, 044 417 3333
Jaana Luukkonen, johtajaylilääkäri, Sosteri, 044 417 3620