KUVA: Sosterin Lasten ja nuorten palveluluukun terveydenhoitajat Elina Valta (vas.) ja Satu Rautio ovat valmiina ottamaan chättääjät vastaan.

Sosterin Lasten ja nuorten palvelut laajenevat 1.4.2019 alkaen uusilla verkkopalveluilla. ”Onks tää normaalia” on tarkoitettu alueemme 7-25 -vuotiaille nuorille ja ”En jaksa” -palvelu puolestaan 18-55 -vuotiaille vanhemmille. 

Uudet verkkopalvelut toimivat sosiaalisen median kanavissa. Lapset, nuoret ja vanhemmat kohtaavat palvelut mm. Instagramissa, Facebookissa ja Youtubessa, joissa palvelu tiedustelee vähintään kerran kuukaudessa, onko kaikki hyvin.

– Jos vastaus on, että kaikki ei ole hyvin, ohjaa palvelu täyttämään huolitestin. Tämän jälkeen käyttäjä saa erilaisia näkökulmia pulmaansa. Tarvittaessa palvelu ohjaa käyttäjän chattiin, jossa Sosterin Lasten ja nuorten palveluluukun terveydenhoitajat ottavat asian jatkotyöstämisestä kopin, neuvolan osastonhoitaja Anna-Maija Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan tavoitteena on antaa lapsille, nuorille ja vanhemmille keinoja käsitellä huolia ja tuoda ne tarvittaessa esille.

– Joskus jo verkkopalvelun vastaukset saattavat ratkaista asian, tai jos tarvitaan ammattiapua, varhaisessa vaiheessa asioiden korjaaminen on monesti paljon helpompaa.

Ensivaiheessa palvelut ovat käytössä syksyyn saakka

Sosteri on tehnyt verkkopalveluista puolen vuoden sopimuksen palvelun tuottajan, Zoturi Oy:n kanssa. Jakson jälkeen saadut kokemukset arvioidaan ja päätetään jatkosta.

Sekä ”Onks tää normaalia” että ”En jaksa” verkossa auttamisen muodoista on saatu jo hyviä kokemuksia Siunsoten, Kainuun, Kouvolan ja Eksoten alueilta.

– Vaikka meillä on jo Sosterissa matalan kynnyksen palveluita, niin mielestäni tämä tuo uudenlaisen avun konkreettisesti puhelimen tai muun älylaitteen päähän. Toivommekin, että tähän mahdollisuuteen tartutaan ja sitä käytetään.

Palvelun ovat kehittäneet lastenpsykiatri, perheterapeutti Janna Rantala ja opettaja, ekonomi, DI Janne Vepsäläinen.

Lisätietoja

Anna-Maija Huttunen, osastonhoitaja, Sosteri, anna-maija.huttunen(at)sosteri.fi, 044 417 2737