Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella ei edelleenkään ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, mutta yleisiä tiedusteluja viruksesta on tullut paljon. Koronapuhelin vastaa asukkaiden tiedusteluihin viruksesta maanantaista 16.3.2020 alkaen arkisin kello 8.00-18.00.

Voit hakea tietoa myös Terveyskylän koronabotista. Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. Jos tarvitset kiireellistä sairaanhoitoa, sinun tulee olla yhteydessä hätänumeroon 112. Koronabotti ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.

Koronapuhelimen numero on 015 527 2700 ja siihen vastaavat Sosterin sairaanhoitajat. Koronapuhelimen avaamisella Sosteri haluaa ennen kaikkea turvata päivystyksen puhelinnumeron 116 117 toiminnan, sillä kyselyitä koronaviruksesta tulee paljon.

– Akuutisti sairaiden ja päivystyksen palveluita tarvitsevien sairaiden ihmisten pitää ensisijaisesti saada apua numerosta 116 117. Tämän takia avaamme tueksi koronapuhelimen auttamaan koronaan liittyvissä tiedusteluissa, Sosterin vs. johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

Luukkosen mukaan koronapuhelinpalvelulla halutaan myös rahoittaa alueen väestöä, jolla on suuri tarve saada tietoa.

– On tärkeää, että jaamme oikeaa ja asian mukaista tietoa, sillä valtakunnalliset ohjeet päivittyvät jatkuvasti ja viranomaisena meidän pitää jakaa muuttuvaa tietoa oikea-aikaisesti. Viruksesta liikkuu myös runsaasti väärää tietoa ja huhupuhetta, mikä on omiaan lisäämään huolta ihmisissä.

– Kuntalaisten kannattaa myös seurata THL:n ja STM:n tiedotteita, sillä esimerkiksi yleisötapahtumista ja harrastustoiminnasta on linjattu valtakunnallisesti, Luukkonen kehottaa.

Kansalaisten käytössä on myös THL:n valtakunnallinen koronapuhelinpalvelu, joka myös vastaa vastaaviin yleisiin tiedusteluihin arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15 numerossa 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Toimintaohje koronatartunta epäilyissä

Uuden koronaviruksen arvioitu itämisaika on 2-14 vuorokautta. Oireita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Taudinkuvasta riippuen potilaat voidaan hoitaa kotona tai tarvittaessa sairaalassa.

Jos olet ollut ulkomaanmatkalla tai sinulle tulee muuten äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

• Ota aina ensin puhelimitse keskussairaalan päivystykseen 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta.
• Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
• Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Sosteri noudattaa THL:n ohjeistuksia koronavirus COVID-19-tapauksia epäiltäessä ja seuraa valtakunnallista arviointia tilanteesta.

Mediatiedotusta aina arkipäivisin

Kehittyvän pandemiatilanteen vuoksi Sosteri viestii myös medialle jatkossa aina arkipäivisin. Tiedotteet lähetetään aina kello 13.00 mennessä, jos Sosteri ei muuta ilmoita.

STM tiedote 12.3.2020 ”Hallitus päätti suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi” https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi