Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle päiväyksellä 9.11.2017. Tämä tarkoittaa, että Sosteri pääsee viemään hanketta eteenpäin välittömästi.

Sote-kiinteistöjen rakentamisesta on voimassa poikkeuslaki. Laki edellyttää yli viiden miljoonan euron rakennushankkeiden hyväksyttämistä sosiaali- ja terveysministeriössä (STM). Tästä syystä Sosterin hallitus antoi kuntayhtymäjohtajalle valtuuden hakea poikkeuslupaa uudisrakennukselle kokouksessaan 22.8.2017.

Vaihtoehtona uudisrakennukselle oli nykyisen pääterveysaseman laaja peruskorjaus. Vaihtoehtojen välillä tehtiin perusteellinen vertailu.

– Vaikka uudisrakennuksen hinta tulee hieman peruskorjausta kalliimmaksi, niin hintaero kuittautuu toiminnallisina kustannussäästöinä viiden vuoden aikana. Toiminnallinen hyöty yhdistämisestä on noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa, ja kiinteistön elinkaaressa puhutaan kuitenkin kymmenistä vuosista, kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 20,5 miljoonaa euroa. Peruskorjausvaihtoehto väistötilakustannuksineen olisi ollut 15,5 miljoonaa euroa. Nykyisten tilojen peruskorjaus olisi myös johtanut siihen, että terveydenhuolto olisi keskittynyt Savonlinnassa pitkälle tulevaisuuteen kahdelle tontille. Tämä olisi pitänyt yllä tarpeettomia päällekkäisiä toimintoja ja korkeaa kulurakennetta.

– Ratkaisulla varmistamme Itä-Savon alueen asukkaille hyvät palvelut toimivissa ja nykyaikaisissa tiloissa riippumatta siitä, miten sote-uudistus etenee, Peitsaro jatkaa.

Terveyskeskuksen ja sosiaalipalvelujen toimintojen yhdistäminen keskussairaalaan tuo monenlaisia hyötyjä. Se mahdollistaa eri yksiköiden saumattoman yhteistyön ja tarkoittaa asiakkaalle sujuvia ja nopeita palveluita monialaisesti.

Projektin suunnittelu, kilpailutukset ja sairaalan piha-alueen järjestelyt alkavat heti. Tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.

Lisätietoja
Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, p. 044 417 3333

Uutinen on huomioitu myös Mediuutisissa.