Kuva: Sosterin magneettikuvauslaitetta esittelemässä radiologi Teemu Nikali, röntgenhoitaja Päivi Nousiainen ja magneettiputkeen menossa sairaanhoitaja Merja Munck.

Kansainvälisenä röntgenpäivänä 8.11.2018 avaamme ovet Sosterin radiologian yksikössä koko kansalle! Tavoitteena on tehdä toimintaa tutuksi ja hälventää tutkimuksiin liittyviä pelkoja, kuten vaikkapa ahtaanpaikankammoa tai pelkoa kivusta. 

Radiologia on mukana sairauksien hoidossa laajalti. Asiakkaalle toiminta tulee tutuksi esimerkiksi luun murtumissa, selkävaivoissa kuten välilevyjen pullistumisissa, valtimoiden pallolaajennuksissa, erilaisissa syöpätutkimuksissa, luuntiheysmittauksissa, jopa hammasten oikomishoidossa.  Radiologisista tutkimuksista käytetään yhteisnimitystä kuvantaminen. Sosterin kaikki kuvantaminen tapahtuu Savonlinnan keskussairaalan radiologian yksikössä. Sosterissa tehtiin vuonna 2017 noin 37 000 radiologian tutkimusta ja toimenpidettä. Tutkimuksista noin 8700 tehtiin päivystystutkimuksina.

– Avoimien ovien päivällä haluamme tehdä toimintaamme tutuksi asiakkaille, sillä meillä pääsee yleensä käymään vain lähetteen kanssa. Samalla haluamme lieventää pelkoja, joita tutkimuksiin monesti liittyy, radiologian ylilääkäri Ilpo Hovi Sosterista kertoo.

Putkessa tapahtuva kuvantaminen voi jännittää henkilöitä, joilla on taipumusta ahtaan paikan kammoon. Mammografian tutkimuksessa pelätään tutkimustulosta ja kipuakin. Joskus huolestuttaa myös tutkimuksesta saatava säteily.

– Asiakkaat eivät välttämättä sano suoraan, että tutkimus pelottaa tai jännittää, mutta kokemus on, että kyllä kaikkia jonkin verran arveluttaa. Tutkimuksen jälkeen sitten todetaan, että ”eihän se nyt niin kamalaa ollutkaan”, radiologian osastonhoitaja Milja Keinänen Sosterista sanoo.

Asiakkaan hyvinvointi pyritään aina huomiomaan niin hyvin kuin mahdollista, kertoo Keinänen.

– Jokainen asiakas on meille yksilö ja pyrimme huomiomaa juuri hänen tarpeensa. Keskustelemme tutkimuksesta asiakkaan kanssa sekä ennen, että jälkeen toimenpiteen. Potilasta ei ikinä jätetä yksin.

Magneettiputkessa käytössä on myös nappula, jota painamalla saa yhteyden hoitajaan. Kun asiakas painaa nappia, kuvaus keskeytetään ja potilaan kanssa keskustellaan hänen voinnistaan. Magneettitutkimuksen aikana omainen voi olla mukana tutkimushuoneessa, ja vaikka pitää jalasta kiinni toimenpiteen ajan.  Viipalekuvauslaitteella ei pysty olemaan toista ihmistä mukana säteilyturvallisuuden vuoksi, mutta hoitajat kuulevat potilaan jatkuvasti ja voivat tarvittaessa keskeyttää tutkimuksen ja mennä hänen luokseen.

Savonlinnan keskussairaalassa tehdään röntgentutkimuksia, magneetti-, tietokonetomografia-, mammografia-, verisuoni ja ultraäänitutkimuksia sekä  isotooppitutkimuksia ja -hoitoja. Kaikki kuvantaminen on digitaalista.

Radiologian avoimien ovien päivänä 8.11.2018 ovat auki koko väestölle

Avoimien ovien päivän ohjelmaan kuuluu luentokokonaisuus, jonka jälkeen siirrytään opastetulle esittelykierrokselle. Valittavissa on kaksi ajankohtaa. Voit halutessasi osallistua myös vain luennolle tai kierrokselle.

Vaihtoehto 1:
9.00-10.00 luentokokonaisuus
10.00-11.00 opastettu kierros radiologian yksikössä

Vaihtoehto 2:

13.00-14.00 luentokokonaisuus
14.00-15.00 opastettu kierros radiologian yksikössä

Luentokokonaisuuden sisältö:

– Työpäivä Sosterin radiologian yksikössä, osastonhoitaja Milja Keinänen
– Turvallisesti magneettitutkimukseen, magneettihoitajat Merja Munck ja Janne Hellsten
– Säteilyturvallisuus radiologian yksikössä, erikoistuvat fyysikot Ari Ronkainen ja Jaakko Sarin
– Uuden TT-laitteen tuomat mahdollisuudet, radiologi Mika Sahlberg

Hyvä tietää

Luennoille kokoontumiset klo 8.45 ja klo 12.45 C-rakennuksen pääaulassa, Keskussairaalantie 6. Opastetuille kierroksille kokoontuminen samassa paikassa klo 10.00 ja klo 14.00

Yleisön ilmoittautumiset avoimien ovien päivään 1.11.2018 mennessä: milja.keinanen@sosteri.fi, p. 044 417 3424

Tapahtuma verkossa: https://www.sosteri.fi/radiologiassa-avoimet-ovet-kansainvalisena-rontgenpaivana-8-11-2018/

Median yhteydenotot ja lisätiedot: Suvi Sikstus, viestintäpäällikkö, Sosteri, suvi.sikstus@sosteri.fi, p. 044 417 3328