Projektipäällikkö Juuso Kautonen sauvakävelee mielellään.
Kuva: Sauvakävely on erinomaista liikuntaa, kehuu projektipäällikkö Juuso Kautonen, joka itsekin sauvoo mielellään.

Liikunnan määrä lisääntyy yksinkertaisilla kannustimilla. Liikuntaa lisää esimerkiksi se, että liikkumattomuus tehdään näkyväksi älykellon avulla. Samalla kello motivoi askeleiden lisäämisessä. Tulokset on saatu Itä-Savon alueen työyhteisöille suunnatussa Tuottavuutta hyvinvointia kohentamalla -hankkeessa.

Työpaikalla on tärkeä edistää terveyttä ja hyvinvointia, koska työssä ja työpaikalla vietetään noin 1600 tuntia vuodessa. Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin vetämä hanke on laittanut liikettä itäsavolaisiin työyhteisöihin.

– Hyvinvoiva henkilöstö on työpaikan tärkein voimavara. Tähän me tarjoamme avuksi konkreettista tietoa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnin edistämisestä, kuten unen, palautumisen, liikunnan ja ravinnon merkityksestä sekä ratkomme työyhteisöissä erilaisia hyvinvointia estäviä ongelmia, projektipäällikkö Juuso Kautonen Sosterista sanoo.

Osallistujia on yhteensä 233 henkilöä yhteensä 12 työyhteisöstä sekä julkiselta, yksityiseltä että kolmannelta sektorilta.

Itäsavolaiset sulavat

Tähän mennessä kuuden kuukauden seurantamittauksia on tehty 108 henkilölle. Noin viidenneksellä paino on tippunut puolessa vuodessa viisi prosenttia tai enemmän. Vajaalla kolmanneksella vyötärö on kaventunut viisi senttimetriä tai enemmän. Enimmillään paino on pudonnut 10 kiloa ja enimmillään vyötärö on kaventunut 17 senttiä.

– Jo viiden prosentin painonpudotuksella on selkeitä terveyshyötyjä. Esimerkiksi ylipainoisella viiden prosentin laihtuminen pienentää sairastumisriskiä aikuistyypin diabetekseen merkittävästi, projektiasiantuntija Virpi Kuvaja-Köllner Pieksämäen Diakonia-ammattikorkeakoulu Diakista kertoo.

Osa niistä henkilöistä, jotka onnistuivat pudottamaan painoaan viisi prosenttia, on nykyisin normaalipanoisia, eikä riski sairastua elintapasairauksiin ole läheskään niin iso kuin projektin alussa. Elintapamuutoksilla on suora yhteys myös terveyenhuollon kustannuksiin. Esimerkiksi diabeteksen keskimääräinen hoitokustannus henkilöä kohden on noin 3800 euroa vuodessa.

Älykello, mittaukset ja sovellukset kannustavat liikuntamäärien lisäämisessä

Muutos osallistujien liikuntamäärissä on tehty näkyväksi muun muassa kyselytutkimuksilla ja haastatteluilla. Osallistujat ovat myös saaneet neljäksi viikoksi älykellot käyttöönsä, ja ne on synkronoitu työyhteisön yhteiseen Heiaheia-sovellukseen.

– Älykellot, mittaukset ja työyhteisön yhteinen Heiaheia-sovellus lisäävät motivaatiota liikkumiseen. Samalla työyhteisössä jokainen voi omalla panoksellaan vaikuttaa yhteisten hyvinvointitavoitteiden saavuttamiseen, Kautonen kertoo.

Kautosen mukaan liikunnan lisääntymisen seurauksena useampi osallistuja on kokenut unen laadun ja stressinhallinnan parantuneen. Sysäyksenä muutokselle sai monen kohdalla aikaan alussa toteutettu kehon kuntoindeksi -mittaus.

– Vaikka jokainen meistä varmaan tiedostaa esimerkiksi oman painonsa suunnilleen, niin paperilla nähtynä asia tulee jotenkin todellisemmaksi. Tulee herätys, että ”Pitäis varmaan tehdä jotakin”, Kautonen sanoo.

Odotettavissa lisää tuloksia

Hyvinvoinnin rukkaaminen entistä paremmalle tolalle jatkuu itäsavolaisissa työyhteisöissä ensi kesään asti. Viimeisten mukaan tulevien työyhteisöjen kanssa puolen vuoden ponnistus alkaa vuoden 2021 alussa.

– Positiivisena haasteena on koko ajan ollut, että mukaan olisi tulossa enemmän työyhteisöjä kuin on ollut mahdollista mukaan ottaa. Tämä kertoo siitä, että työnantajia kiinnostaa työntekijöiden hyvinvointi ja näinhän sen kuuluu ollakin, iloitsee Kautonen.

Keväällä 2021 julkaistaan vielä tarkempia tuloksia tutkimushankkeesta. Tuottavuutta hyvinvointia kohentamalla -hankkeen rahoitus tulee Euroopan Sosiaalirahastosta. Rahoittajana Etelä-Savon Ely-keskus (80 %). Hankkeen päätoteuttaja on Itä-Savon Sairaanhoitopiiri Sosteri ja osatoteuttajana Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak. Seurantamittaukset tehdään osallistujille kuuden kuukauden projektin alussa ja lopussa ja ne toteutetaan yhteistyössä Tanhuvaaran Urheiluopiston kanssa.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Juuso Kautonen, Sosteri, 044 427 2949, juuso.kautonen@sosteri.fi
Projektiasiantuntija Virpi Kuvaja-Köllner, Diak, 050 591 5702, virpi.kuvaja-kollner@diak.fi