Aikuisten rokotukset

Rokotuksia annetaan terveysasemien neuvoloissa ja työterveyshuollossa. Aiemmin saadut rokotukset kannattaa selvittää, ennen kuin otat yhteyttä rokotusasioissa. Rokotukset on merkitty potilastietojärjestelmään ja henkilökohtaiseen terveyskorttiin. Tarvittaessa rokotukset voi selvittää myös aiemmista rokotuspaikoista. Rokotustiedot näkyvät rokotuspaikasta riippuen vuodesta 2013-2016 alkaen Omakanta-palvelussa (www.omakanta.fi) muun potilaskertomustekstin yhteydessä. Aikaisempia rokotuksia ei siellä näy, joten niitä on tiedusteltava edelleen omalta terveysasemalta.

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset

Aikuisten perusrokotuksia ovat kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote (dT), polio (IPV), tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR). Näitä rokotuksia annetaan ajanvarauksella terveysasemien neuvoloissa tai työterveyshuollossa.

Lisätietoa aikuisten perusrokotuksista on THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen) sivulla.

Influenssarokote

THL:n sivulta löytyvät väestöryhmät, jotka ovat oikeutettuja maksuttomaan influenssarokotteeseen. Influenssarokotuksia annetaan Sosterin alueella  ilman ajanvarausta paikallislehdissä ja Sosterin nettisivuilla syksyllä julkaistavan aikataulun mukaisesti. Muina aikoina rokotuksia annetaan vastaanotoilla sairaanhoitajakäyntien yhteydessä, työterveyshuollossa ja neuvoloissa ajanvarauksella.

Ellet ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotteeseen, rokotteen voi ostaa apteekista reseptillä. Voit pyytää influenssarokotteen rokotusneuvonnasta tai täyttämällä sähköisen reseptipyynnön. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle influenssarokotteen, niin voit noutaa sen apteekista 14 vrk:n kuluttua reseptipyynnön lähettämisestä.

Punkkirokote TBE

Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on omakustanteinen. Lääkäri arvioi rokotuksen tarpeellisuuden ja tekee reseptin. Voit pyytää rokotereseptin rokotusneuvonnasta.

Puutiaisaivokuume-rokote THL:n sivulla.

Pneumokokkirokote

Rokote pneumokokkia vastaan on omakustanteinen. Lääkäri arvioi rokotuksen tarpeellisuuden ja tekee reseptin. Voit pyytää rokotereseptin rokotusneuvonnasta tai täyttämällä sähköisen reseptipyynnön omahyvis.fi- asiointipalvelussa.


Matkailijoiden rokotukset

Matkailijan rokotus ja -lääkitystarve määräytyy kohdemaan, mahdollisen erityisriskin sekä oleskelun luonteen ja keston mukaan. Kannattaa tutustua matkailijan terveysoppaaseen, joka löytyy THL:n sivulta.

Ota ennen matkalle lähtöä hyvissä ajoin (noin 2 kuukautta aiemmin) yhteyttä rokotusneuvontaan, koska joidenkin tautien ehkäisemiseksi tarvitaan useamman rokotteen sarja.

Rokotusneuvonnan kautta saat sähköiset reseptit tarvittaviin rokotteisiin. Jos sinulla on jo resepti, voit varata rokotusajan sähköisesti tai puhelimitse numerosta 015 527 7187.


Papa-seulat

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan eli joukkotarkastukseen kutsutaan kaikki 30 -65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Kutsu tulee niinä vuosina kun nainen täyttää tasakymmeniä tai viiteen päättyviä vuosia. Ensimmäinen kutsu tulee 30-vuotiaalle. Tutkimukseen voi osallistua, vaikka kohtu olisi poistettu. Seulontakäynti on osallistujalle maksuton.

Sosterissa tutkimukset tehdään neuvoloissa ja niihin tulee kutsukirje Vita – Terveyspalvelu Oy kutsujärjestelmästä kotiin. Kutsukirjeessä on valmiina ajanvaraus, jonka voi perua tai vaihtaa kirjeessä olevan ohjeen mukaisesti tai neuvoloiden ajanvarauksessa. Numerossa on takaisinsoittopalvelu.

Neuvoloiden ajanvaraus

puh. 015 527 7187
soittoaika on ma-to klo 8-14, pe klo 8-14


Rintasyövän seulonta

Sosteri järjestää kaikille 50–68-vuotiaille naisille kahden vuoden välein maksuttoman rintasyöpäseulonnan. Palvelun tuottaa Suomen Terveystalo Oy. Seulottavaan ikäluokkaan kuuluville henkilöille lähetetään kutsukirje kotiin. Kutsussa on valmiina ajanvaraus, jonka voi perua tai muuttaa Terveystalon sähköisen palvelun kautta.

Rintasyöpäseulonnat tehdään Suomen Terveystalo Oy:n Savonlinnan toimipisteessä. Kirkkokatu 9, 57100 Savonlinna.