Henkilökohtainen avustaja auttaa vammaista henkilöä, joka on samalla hänen työnantajansa. Henkilökohtaisen avustajan työtehtävät riippuvat hänen työnantajansa tarpeista ja elämäntilanteesta.

Yleisimmin työhön kuuluu auttaminen päivittäisissä toiminnoissa. Avustaja auttaa myös asioiden hoidossa, opiskelussa, harrastuksissa, työnteossa ja yhteiskunnallisessa toiminnassa. Tavoitteena on vammaisen henkilön itsenäinen ja omaehtoinen asuminen ja eläminen, perhe-elämä ja selviytyminen myös työelämässä ja opiskelussa.

Työympäristö voi olla työnantajan koti ja sen lähiympäristö, päiväkoti, koulu, opiskelu- tai työpaikka, kokous- tai harrastustila. Työaika vaihtelee, sillä jotkut vammaiset tarvitsevat ympärivuorokautista avustajaa, toiset koko- tai osapäiväistä.

Henkilökohtaisten avustajien välitystoiminta ja palkanmaksu hoidetaan sosiaalipalvelujen Henkilökohtaiset avustajat-yksikössä. Aiemmin Savonlinnan kaupungilla yksikön nimi oli Avustajakeskus.


Lomakkeet

Avustajat voivat tuoda täytettyjä lomakkeita myös sairaalan F-rakennuksen oven ulkopuolella vasemmalla seinässä olevaan postilaatikkoon virka-ajan ulkopuolella.

Avustajan matkalasku (sähköisesti täytettävä)

Avustajan matkalasku (tyhjä lomake)

Avustajan tyovuorotaulukko 1

Avustajan tyovuorotaulukko 2

avustajan-oma-ilmoitus-sairauspoissaolosta